AKCIJE: Budi bitan kotač sigurnosti cestovnog prometa

Policija podsjeća sve ljubitelje dva kotača na samozaštitno ponašanje i prometnu kulturu, a što je prezentirano na tematskoj konferenciji za medije "I dva kotača su jednako važna".

 

Dolaskom toplijih dana sve veći broj biciklista, motociklista i vozača osobnih prijevoznih sredstava sudjeluje u cestovnom prometu.  Iako je posebno vožnja biciklom, poželjan oblik rekreacije i zdravog načina života, biciklisti su i jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu. Kao i ostali sudionici u prometu biciklisti, motociklisti, mopedisti i vozači osobnih prijevoznih sredstava su se dužni pridržavati prometnih pravila kako bi se povećala ukupna razina sigurnosti u cestovnom prometu.  
 
Policija podsjeća sve ljubitelje dva kotača na samozaštitno ponašanje i prometnu kulturu, a što je prezentirano na tematskoj konferenciji za medije "I dva kotača su jednako važna".



“Ovo je samo jedna u nizu preventivnih akcija koje provodimo upravo sa naglaskom na sve one koji su aktivni u prometu na dva kotača. Policijska uprava zagrebačka ne čeka da se dogode prekršaji nego preventivno djeluje a što u konačnici pokazuje i ova preventivna akcija“.  Uvodno je objasnila voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti. Također voditeljica je dodala:  „Nama je svaki sudionik u cestovnom prometu jednako važan, te kontinuirano slične aktivnosti provodimo vodeći računa i o vozačima na četiri kotača ali i onima najranjavijima… pješacima.“
 
„Na našim cestama je sve više vozila na dva kotača, te obzirom da svi dijelimo istu cestu potrebno je naučiti poštivati sve kategorije vozila na cesti. U 2023. godini ozlijeđeno je 115 vozača na dva kotača, dok su četiri motociklista poginula na području Policijske uprave zagrebačke. Kako bi smanjili broj prometnih nesreća i ozlijeđenih osoba u cestovnom prometu te kako bi sigurno stigli do svog odredišta uz određene opće odrednice potrebno je prilagoditi brzinu kretanja na cestama“, naglasio je voditelj Službe prometne policije Krešimir Mišić.

 

 

Veliki doprinos ovoj preventivnoj akciji dao je i dr. Natko Beck koji je na današnjoj konferenciji naglasio : "Ispravnost opreme je jako bitan čimbenik sigurnosti u prometu, kao i kultura vožnje koju trebamo prenositi našoj djeci kojoj smo mi roditelji uzor. Trebamo biti tolerantni jedni prema drugima u prometu, te se truditi stići sigurno na odredište,  a ne brzo. O samoj važnosti opreme govori i krilatica koju volim koristili „Da mozak ne bude kaša, čuva nas kaciga naša“.

 

 

„Moramo biti svjesni da glazba u prometu ima svoje mjesto ali pod uvjetima propisanim zakonom, odnosno ukoliko ste vozač na dva kotača,  da ju se sluša na jednu slušalicu kako bi sigurno uživali u vožnji. Potrebno je biti obziran jedan prema drugima, poštivati pravila u prometu kako bi uvijek sigurno stigli na iduću lokaciju“, naglasila je pjevačica Gina Damjanović