XXII. natjecanje školskih prometnih jedinica grada Zagreba i Zagrebačke županije

Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. kojeg je prihvatila Vlada RH, kao jedna od strateških aktivnosti određeno je obrazovanje predškolske i školske djece, a isto je planirano i Planom godišnjeg preventivnog djelovanja Službe za sigurnost cestovnog prometa, Policijske uprave zagrebačke, te se provodi u različitim akcijama.

 

 
Nadalje, člankom 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđeno je, između ostalog, “da na području ili u neposrednoj blizini osnovnih škola, osiguranje prijelaza djece preko kolnika ili obilježenog pješačkog prijelaza mogu obavljati i pripadnici školskih prometnih jedinica".
 
S tim u svezi, na naš prijedlog u gradu Zagrebu te u Zaprešiću, Jastrebarskom, Ivanić – Gradu i Samoboru ustrojene su spomenute jedinice, a Služba za sigurnost cestovnog prometa, Policijske uprave zagrebačke je njihove pripadnike osposobila za rad te ih uz njihove učitelje nadzire i usmjerava.
 
U školskoj godini 2018./19. na području Policijske uprave zagrebačke djeluje 25 školskih prometnih jedinica s preko 450 pripadnika, od kojih je 20 jedinica u Zagrebu, a preostalih 5 u Zagrebačkoj županiji.
Služba za sigurnost cestovnog prometa, Policijske uprave zagrebačke u suradnji s HAK-om i Osnovnom školom Gustava Krkleca, organizira natjecanje pripadnika školskih prometnih jedinica s ciljem da im pruži mogućnost da javno prikažu svoje djelovanje, da se mogu uspoređivati u usvojenom znanju i vještinama s drugim vršnjacima, a kako bi nakon javnog predstavljanja i druge sredine potaknuli na osnivanje Školske prometne jedinice i usvajanje prometne kulture.
 
Za najuspješnije smo sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. osigurali vrijedne nagrade.