SAVJETI: Kako olakšati djeci dugotrajno putovanje autom?

Ovisno o tome gdje putujete i koliko ćete vremena provesti s djecom u autu, dobro se unaprijed pripremiti na sve moguće scenarije. Treba imati na umu da djeci nakon nekog vremena u autu postaje dosadno, mučno, vruće i skučeno.

 

Prije samog putovanja djecu je dobro fizički izmoriti kako bi “ispucali” sav višak energije. Neka slobodno trče, skaču i plešu dok vi pakirate stvari. Ukoliko se vraćate s odmora, dozvolite djetetu da bude duže u vodi, i nešto duže budno i aktivno.

 

Rekviziti za igranje i zabavu

 

Kad se otisnete na put, pokušajte zabaviti i okupirati dijete unaprijed pripremljenim rekvizitima.

Nabavite plastične pločice za pisanje s kojih se flomaster može odmah obrisati. One su dovoljno čvrste da ih dijete može nasloniti na sjedalo i crtati i brisati cijelim putem. Ploči priložite i nekoliko slikovnica ili knjiga.

 

Djecu ćete zabaviti i raznim igricama. Započnite priču sa “Bila jednom jedna djevojčica koja se probudila u autu i shvatila da ide na more…”, pa potom dozvolite da svaka osoba u autu ispriča nastavak tj. dio priče. Zabavne su i igre riječima kao što je “kalodont”, ali za malo stariju djecu.

 

Igračke su pod obavezno u autu. Uzmite im kockice ili neki drugi set igračaka koji će ih zaokupiti na neko duže vrijeme.

 

Ako vole slušati muziku, osigurajte im mp3 glazbu na playeru ili mobitelu. Uvijek, ali uvijek će upaliti i Gameboy ili neka druga priručna konzola za igranje. Ako je nemate, poslužit će i igrice na mobitelu.

 

Hrana i piće

 

Svakako imajte sa sobom nešto za grickanje i to krekere, smoki, perece i druge slične slane stvari. Od njih će klinci biti žedni pa osigurajte i dosta vode, ali im neće biti mučno. Mrvice naknadno možete vrlo lako očistiti usisavanjem.

 

Izbjegavajte čokoladne poslastice i kremaste slatkiše, kao i gumene bombone i sladoled. Osim što će auto biti sav u slatkom šećeru, djeca bi mogla postati hiperaktivna od šećera ili troma od mučnine.

 

Koliko puta treba stati?

 

Neka vožnja u jednom komadu ne bude nikada duža od 2 sata ako imate mališane u autu. Kada izađu iz auta, dozvolite im da trčkaraju (uz vaš nadzor) kako bi se dobro protegnuli i da se igraju ukoliko ste stali na jednoj od benzinskih crpki s mini dječjim igralištem. Prije izlaska na jako sunce, ne zaboravite ih namazati.

 

Ne trpajte ih hranom i sokovima tijekom stajanja. I ne zaboravite posjetiti toalet.

.....

izvor: klinfo.hr