Na hrvatskim prometnicama prošle godine poginulo 59 motociklista

Prošle, 2018. godine na hrvatskim je prometnicama poginulo 59 vozača i putnika na motociklima i mopedima, dok ih je 1970 lakše ili teže ozlijeđeno. Vozači i putnici tih vozila često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu.

- Dragi motociklisti i mopedisti, 59 smrtno stradalih je 59 života kojih se trebate prisjetiti prilikom svakog uključivanja u promet. Budite savjesni i odgovorni sudionici u prometu te se brinite o sigurnosti drugih. Užitak je upravljati ovim vozilima, ali, dragi vozači, vodite li brigu o sigurnosnom aspektu vožnje i čuvate li druge sudionike u prometu? Život je samo jedan, možete ga ili živjeti ili olako baciti na cestu! Najčešće pogreške vozača motocikala i mopeda su kretanje neprilagođenom i nedopuštenom brzinom, nenošenje zaštitne kacige, ali i precjenjivanje svojih vozačkih sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu. Uz to, motociklisti i mopedisti pretječu ili obilaze kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera preko pune linije ili se, rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera, provlače između zaustavljenih kolona vozila ili voze bez upaljenih svjetala tijekom dana, čime su, uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu prema drugim vozilima, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike - podsjećaju iz policije.

Nemali broj nesreća zbio se jer su motociklisti upravljali neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima i bez položenog vozačkog ispita. Podosta mopedista pak uklanja blokade, čime povećavaju krajnju brzinu mopeda koja bi trebala biti do 50 km/h.

Najčešće pogreške vozača automobila u odnosu prema motociklistima su oduzimanje prednosti prolaska te što prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila ne pridaju dovoljno pozornosti toj kategoriji vozača, tako da im se često nađu u tzv. mrtvom kutu bočnog ogledala. Mnoštvo vozača automobila skreće bez pokazivača smjera i tada na njihova vozila zna naletjeti motocikl koji je puno startniji od automobila.
Iz policije savjetuju motociklistima da prije vožnje očiste vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu te nose i drugu zaštitnu opremu kao što su jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice. Zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nose svjetliju odjeću i kacigu življih boja, odnosno s reflektirajućim detaljima.