Konferencija „Mi i naši gadgeti u prometu - Djeca i roditelji u prometu.”

21. listopada u 10 sati, Hotel International, Zagreb, Grand Salon

 


Povodom obilježavanja 21. 10. kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu i ove godine u okviru istoimene kampanje osvješćivanja o opasnim navikama i ponašanju u prometu organiziramo Konferenciju „Mi i naši gadgeti u prometu - Djeca i roditelji u prometu.”

Ovo je četvrta godina provođenja kampanje osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, a ove godine glavna su tema djeca i roditelji u prometu. Polazimo od teze kako djeca prve navike i ponašanja u prometu usvajaju upravo od svojih roditelja promatrajući što oni čine dok su za volanom, dok prelaze prometnice, voze se na biciklu ili motociklu. Odgovorno ponašanje pridonosi usvajanju dobrih navika u prometu čemu smo posvetili i panel raspravu na ovogodišnjoj Konferenciji, koju u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu organiziramo treću godinu zaredom.

Na Konferenciji će među ostalim biti predstavljeni:

  • rezultati prvog istraživanja navika i ponašanja roditelja kad su s djecom u prometu te njihove percepcije najvećih problema s kojima se susreću u prometu (istraživanje provela agencija Promocija Plus)

  • Prvo predstavljanje projekta Hrvatskih cesta i Ericsson Nikola Tesla kojim će se identificirati karakteristični obrasci upotrebe mobilnog telefona od strane vozača tijekom vožnje s ciljem da na lokacijama na kojima vozači intenzivnije koriste mobilni telefon primjene ciljane preventivne aktivnosti

  • Prometnoj se kulturi djeca uče od malih nogu, od prve sjedalice, pa će na panelu o tome govoriti psihologica Helena Rašić Radauš, te Italina Benčević, savjetnica o autosjedalicama udruge Roda, koja već 15 godina roditelje besplatno savjetuju na koji način povećati sigurnost djece u prometu

Na Konferenciji će biti uručena i nagrada Nagradnog natječaja “Osvoji sjedalicu”, koji je proveden tijekom ovogodišnje kampanje Dan bez mobitela u prometu. Nagradu je osvojila Božana Vilk iz Slatine, koja očekuje rođenje svog četvrtog djeteta, kojem će biti i namijenjena autosjedalica osvojena na nagradnom natječaju.

 

Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a prema rezultatima istraživanja navika i ponašanja provedenog u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka ga koristi u prometu. Prema istraživanju razine distrakcije, također provedenom u okviru ovog projekta, reakcije vozača s mobitelom za volanom su tri puta sporije.

Projektu Dan bez mobitela u prometu je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, uz sufinanciranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i pokroviteljstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Zagreba.

Više o kampanji na: Web page Facebook Youtube Instagram

Konferencija će se održavati pod sigurnosnim mjerama zaštite od COVID-a 19, propisanim od strane Stožera civilne zaštite RH