BJELOVAR: U fokusu biciklisti i pješaci u uvjetima smanjenje vidljivosti i noću

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska obavještava sudionike u cestovnom prometu da će policijski službenici na području Županije provoditi pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa od strane svih sudionika u prometu, a posebno će biti usmjereni na utvrđivanje prekršaja upravljanja biciklom i prekršaja pješaka u uvjetima smanjene vidljivosti i noću.

 

 

 

Cilj ove akcije je povećanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu i suzbijanje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća biciklista i pješaka, kao jednih od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na našim prometnicama. Kontrolirati će se da li su biciklisti propisno označeni, da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti imaju upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, te da li su biciklisti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, ali će se sankcionirati i svi drugi prekršaji. I pješaci za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti.

 

 I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu, posebno bicikliste i pješake, da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti. Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, te podsjećamo na obavezno kretanje izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.

 

Pješaci moraju isključivo koristiti nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti moraju se kretati uz lijevi rub kolnika, kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret. Za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti (kiša, magla, snijeg i slično) pješaci moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti, a pješaci u skupini obavezni su kretati se u koloni jedan po jedan. Također, prije samog prelaska pješačkog prijelaza pješaci su dužni uvjeriti se da tu radnju mogu sigurno obaviti i sa sigurnošću prijeći cestu. Pješak je dužan koristiti pješački prijelaz ukoliko prijelaz od njega nije udaljen više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja.

 

Na vozače bicikala, na vozače svih vrsta motornih vozila ali i na pješake apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.