Za uporabu stražnjih svjetala za maglu kada to nije opravdano - kazna od 300 kuna!

U zimskim mjesecima česta je pojava magle, a samim time smanjena je vidljivost u prometu te se teže procjenjuje udaljenost vozila, kako onih ispred nas, tako i onih koji nam dolaze u susret iz suprotnog smjera.

 

Odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da po magli na motornom i priključnom vozilu obavezno moraju biti upaljena kratka svijetla za osvjetljavanje ceste ili svjetla za maglu ili oba svjetla istodobno. U navedenu kategoriju ne spadaju dnevna svjetla iz razloga što na vozilu kada su upaljena dnevna svjetla, ne svijetle stražnja pozicijska svjetla, odnosno gabaritna svjetla na teretnim i priključnim vozilima.

 

Za vozače koji nemaju upaljena propisana svjetla predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

 

Nadalje korištenje prednjih svjetala za maglu, samih ili u kombinaciji s kratkim svjetlima u uvjetima kada nema magle nije kažnjivo niti zabranjeno iz razloga što su prednja svjetla za maglu smještena niže od kratkih svjetala, odnosno bliže kolniku te ista samo služe za osvjetljavanje bočnih strana ceste i rubnih crta, čime u pravilu ne dolazi do zasljepljivanja vozača koji nailaze iz suprotnog smjera.

 

Međutim, do zasljepljivanja drugih vozača često dolazi zbog nepropisne uporabe stražnjih svjetala za maglu. Naime stražnja svjetla za maglu na motornim i priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti, odnosno smanjena vidljivost je kada vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 metara izvan naselja, odnosno od najmanje 100 metara u naselju. Za korištenje stražnjih svjetala za maglu kada za to nisu ispunjeni uvjeti predviđena je novčana kazna od 300 kuna.