Vrijeme je za zamjenu guma na automobilu

Propisi o obveznoj zimskoj opremi se primjenjuju od 15. studenog do 15. travnja

 

Od početka studenog, vozači su obavezni imati upaljena dnevna ili kratka svjetla tijekom vožnje. No, osim toga, važno je da se podsjetimo na zimsku opremu koja je ključna za sigurnost i dobrobit svih sudionika u prometu. Kada govorimo o zimskoj opremi, gume su jedan od najvažnijih dijelova vašeg vozila. One predstavljaju vezu između vašeg automobila i ceste, a time i ključni faktor za sigurnost vožnje. Stoga je neupitno da bi ljetne gume trebali zamijeniti zimskima čim se pojave zimski uvjeti vožnje ili čim temperatura zraka padne ispod +7°C. U takvim uvjetima, ljetne gume gube elastičnost i svojstva prianjanja na podlogu koja su inače optimalna za toplije uvjete. Ljetne gume na snijegu gotovo da nemaju nikakve šanse. Najvažnija razlika je produljenje zaustavnog puta, što može biti izuzetno opasno. Na temperaturi od -10°C, automobil opremljen ljetnim gumama će se zaustaviti nakon 55 metara pri brzini od 60 km/h, dok će automobil koji ima zimske gume može se zaustaviti nakon samo 44 metra. Što su niže temperature, to je put kočenja duži, zbog čega je bitno imati zimske gume na sva četiri kotača.

 

Od 15. studenoga na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica, obvezna će biti i zimska oprema na vozilima, a ta će obaveza na snazi biti do 15. travnja. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

 

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

 

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

 

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 130 eura.