Trošak stradavanja u cestovnom prometu u Hrvatskoj - 8 milijardi kuna godišnje!

Obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

 

 

Svakodnevno svjedočimo smrtnim stradavanjima u prometu i to je nažalost realnost koja nas okružuje. Stoga se svaku treću nedjelju u studenom obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu (WDR). Ovu se godinu diljem svijeta obilježava uz slogan ''život nema rezervne dijelove''. Udruga sigurnost u prometu organizator je za Hrvatsku, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a program WDR-a predstavljen je danas na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

 

U svijetu svake godine više od 1,3 milijuna ljudi pogine, a oko 50 milijuna bude teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama. U proteklih deset godina u Hrvatskoj se dogodilo 372.829 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 165.808 osoba, od kojih je poginulo 3.764 osoba, teško ozlijeđeno 30.127, a lakše 131.917 osoba. Svakih 6 sekundi netko pogine ili ostane trajni invalid u svijetu, a najčešće ginu mladi starosti od 15 do 29 godina, navode podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

 

- Svih stradalih ćemo se sjetiti obilježavajući ovogodišnji Svjetski Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Pozivamo građane da se ovu nedjelju, 17. studenog, priključe akciji i zapale svijeću na prozoru između 18.00 i 20.00 sati u znak sjećanja na sve žrtve. Neka u tim trenucima svi stradali budu u našim mislim, posebno jer nažalost gotovo svatko od nas zna nekoga tko je bio žrtva u prometu. Opreza u prometu nikada dosta - kažu organizatori.

 

Obilježavanjem se nastoji stvoriti globalna kultura pravilne upotrebe ceste i bolja sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na one članove obitelji, prijatelje i rođake, koji su stradali u prometu, podiže se svjesnost svih dionika i sudionika za značaj i potrebu odgovornog ponašanja u prometu na cestama.

 

Obilježavanjem ovog dana također se želi potaknuti vlade diljem svijeta i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka prometnih nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni, medicinski i socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa.

 

- Ljudski život je svugdje jednako vrijedan. Međutim, znanstvenici su izračunali prosječnu štetu za društvo i oportuni trošak za zajednicu gdje jedan ljudski život u prosjeku košta društvo oko 2 milijuna eura. Nemjerljive štete i tragedija gubitka ljudskog života ne zahvaća samo obitelj stradalih, već je i sami počinitelj često žrtva s dugoročnim traumatičnim posljedicama koje ih nažalost često prate i ostatak života - naveli su iz udruge Sigurnost u prometu i dodali:

 

- Trošak stradavanja u cestovnom prometu u Hrvatskoj, prema relevantnim istraživanjima iznosi oko 8 milijardi kuna godišnje, što se često zanemaruje prilikom donošenja odluka o financiranju preventivno-sigurnosnih aktivnosti i ustroja sustava upravljanja sigurnošću cestovnog prometa.

 

Svi zainteresirani mogu se pridružiti zajedničkom polaganju vijenaca u Zagrebu, Dubrovniku i Mariji Bistrici. Na potonjoj će se lokaciji pridružiti i članovi Hrvatske udruge vozača i autoservisera.

 

Program obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

 

Zagreb:

9.00 sati – misa zadušnica na gradskom groblju Mirogoj u crkvi Krista Kralja za sve poginule u cestovnom prometu

11.00 sati – polaganje vijenca i paljenje svijeća kod velikog križa na gradskom groblju Mirogoj

Marija Bistrica:

11.00 sati – misa zadušnica u bazilici Majke Božje Bistričke za sve poginule u cestovnom prometu

 

Dubrovnik:

 

11.00 sati – misa zadušnica u crkvi Svetog križa za sve poginule u cestovnom prometu

12.30 sati – polaganje vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika Svetom Ocu Pavlu II.