KOPRIVNICA: Akcija poštivanja znaka pristupačnosti

Kazna za parkiranje na mjestima za invalide iznosi 700 kuna

 

Mjesta namijenjenima za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo, te ih vrlo često koriste i građani koji nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze istu.

 

Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost odnosno integraciju u društvo.

 

Ističemo da se znak pristupačnosti, na koji imaju pravo osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto i vozila udruga osoba s invaliditetom, stavlja u donji lijevi kut prednjeg vjetrobranskog stakla vozila. Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s gore navedenim invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu. Pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti ne može koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

 

Tijekom jedanaest mjeseci 2019. godine policijski službenici PU koprivničko-križevačke sankcionirali su 71 prekršaj nepropisnog parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. Tijekom 2018. godine sankcionirana su 53 prekršaja nepropisnog parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

 

Kako bi se građani, odnosno vozači, senzibilizirali za potrebe osoba s invalidnošću, te osobama s invaliditetom omogućilo pravo na pristupačnost, ali i kako bi se obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom Policijska uprava koprivničko-križevačka će u utorak 3. prosinca 2019. g. provesti akciju nadzora korištenja mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom od strane drugih osoba i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti. Kazna za parkiranje na mjestima za invalide iznosi 700 kuna.

 

U provedbi akcije, policijskim službenicima na terenu, pridružiti će se članovi Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, Gradsko društvo osoba s invaliditetom grada Đurđevca i Udruga osoba s invaliditetom Grada Križevaca.