STATISTIKA: Od početka godine 16 posto manje smrtno stradalih u prometu

Prema statističkim pokazateljima, u deset mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 205 osoba, što je 39 osoba ili 16% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupnog broja smrtno stradalih osoba, 95 ili 46,3% osoba je smrtno stradalo u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.

 

 

Osim toga, u deset mjeseci 2020. godine, evidentirano je i smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 16,5%, teško tjelesno ozlijeđenih osoba za 11,9% i lakše ozlijeđenih osoba za 24,4%, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

 

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel upućujemo roditeljima, da svojoj djeci koja još nisu položila vozački ispit, nikako ne omogućuju upravljanje vozilom, dok onoj koja imaju položen vozački ispit ne omogućuju upravljanje vozilom ako znaju da su konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, a temeljem životnog i prometnog iskustva, roditelji – ukažite i podsjetite djecu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.