DAN 12. STUDENI: Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnih prometnih nesreća

Udruga Sigurnost u prometu organizator je događanja u Hrvatskoj, uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Zorana Milanovića. Na konferenciji će biti predstavljen program ovogodišnjeg obilježavanja spomenutog događaja koji će se održati ovu nedjelju.

 

Kao i prethodnih godina, više od milijun ljudi poginut će i ove godine na cestama u svijetu, kojih će se prigodno prisjetiti članovi njihovih obitelji i prijatelji tijekom obilježavanja Dana sjećanja. U razdoblju od 2011. do 2020. godine u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama stradalo više od 138.000 osoba, od čega 3.513 smrtno.

Temeljem rezolucije UN-a svaku se treću nedjelju u studenom održava Svjetski dan sjećanja od strane relevantnih nevladinih organizacija, državni tijela, organa, institucija i agencija. Europski parlament također je 2011. godine usvojio Rezoluciju kojom se označava Svjetski dan sjećanja.

- Smrt i ozljede na cestama su iznenadni, nasilni traumatski događaji, čiji je utjecaj dugotrajan, često i trajan. Ovako se sjećamo svih koji su stradali, ali ujedno i šaljemo upozorenje svima ostalima da maksimalno paze u prometu – kažu organizatori.

O projektu

Obilježavanjem Svjetskog dana sjećanja (WDR) nastoji se stvoriti globalna kulturu pravilne upotrebe ceste i bolja sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na one prijatelje i rođake, koji su stradali u prometu, podiže se svjesnost svih dionika i sudionika za značaj i potrebu odgovornog ponašanja u prometu na cestama.

Obilježavanjem ovog dana također se nastoji potaknuti vlade i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka prometnih nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni, medicinski i socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa.