STATISTIKA: Među recividistima najviše alkoholiziranih

Policija je, tijekom proteklog vikenda, nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.

 

 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

 

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 13. do 15. prosinca 2019. godine utvrdili su ukupno 3411 prekršaja od kojih izdvajamo:

 

- 398 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,99 g/kg izmjerena na području PU varaždinske,

 

- 1180 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU šibensko - kninske, 209 km/h,

 

- 282 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

 

- 161 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

 

Analiza prekršaja

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 77, dok je najmanje utvrđeno na području PU ličko – senjske, 5 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU dubrovačko - neretvanska sa 127 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU varaždinskoj, 4 takva prekršaja.

 

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko - dalmatinske, njih 58. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske i PU zagrebačke, po 39 takvih prekršaja.

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godine (99 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

 

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 22 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 25 teških prekršaja, od kojih najviše:

 

- nedopuštena koncentracija alkohola – 15;

 

- upravljanje prije stjecanja prava – 2;

 

- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 7;

 

- upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 1 i dr.

 

Iz tog razloga 7 vozača zadržano je u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 11 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

 

U razdoblju od 13. do 15. prosinca 2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 73 prometne nesreće sa nastradalim osobama. U tri nesreće smrtno su stradale tri osobe, dvije su zadobile teške tjelesne ozljede, a šest lakše tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 95 sudionika.

 

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.