Na Dan bez poginulih u prometu u Hrvatskoj nije bio poginulih u prometu

Hrvatska se time svrstala među 16 država članica međunarodne mreže prometne policije ROADPOL koje su uspješno ostvarile cilj akcije

 

„Ostani živ i spasi živote drugih!“ slogan je ovogodišnje akcije „Dani sigurnosti u prometu“ međunarodne mreže prometne policije ROADPOL, koja se odvijala diljem Europe od 16. do 22. rujna 2020. godine. Cilj kampanje jest smanjiti broj stradavanja u prometu, a naglasak je i ove godine bio na akciji „Dan bez poginulih u prometu“, koja se održala 17. rujna.

 

Čak 16 zemalja ostvarilo je zadani cilj te taj dan nisu brojale poginule osobe. Osim Hrvatske, to su Cipar, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Irska, Kosovo, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Srbija, Švicarska i Portugal. No, unatoč tome, 33 osobe izgubile su svoje živote u prometnim nesrećama u ostalim državama članicama.

 

Unatoč trenutnoj situaciji, vezanoj uz kororonavirus, članice ROADPOL-a uspjele su organizirati 336 događanja u 18 zemalja, na kojima su policijski službenici, ali i osobe iz javnog života, apelirali na građane u pogledu važnosti poštivanja prometnih pravila.

 

Prisegu o odgovornom sudjelovanju u prometu potpisalo je 667 građana, a „Dani sigurnosti u prometu“ i iduće godine održat će se u istom vremenskom periodu, usporedno s Europskim tjednom mobilnosti.

 

Također, od pojačanih preventivno-represivnih prometnih aktivnosti, u Republici Hrvatskoj, od 14. do 20. rujna 2020. godine, održana je operativna akcija na distrakciju, prilikom koje su policijski službenici svih policijskih uprava nadzirali nepropisnu upotrebu mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Nadzorom 3.737 lokacija utvrdili su ukupno 1.373 prekršaja uporabe mobitela te 17 prekršaja uporabe ostalih uređaja koji ometaju sudjelovanje u prometu.