METEO UVJETI NA CESTI: Stigla kiša, dolazi snijeg... Oprez!

Prognostičari očekuju oblačno i kišovito vrijeme, u mnogim predjelima i vjetrovito. U unutrašnjosti će uz pad temperature kiša prelaziti u susnježicu i snijeg. Zato, vozači pojačan oprez na cesti!

 

 

Obzirom na vremenske prognoze prema kojima nas tijekom ovog tjedna očekuju kišne oborine i magla, uslijed kojih je kolnici biti mokri i klizavi, a vidljivost smanjenja, molimo vozače motornih vozila da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.

 

Vozače bicikala molimo da za vrijeme ovih nepovoljnih vremenskih uvjeta obavezno koriste reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajuće prsluke ili reflektirajuće oznake, te da upale svjetla na biciklima. Pješake podsjećamo na korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti.

 

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred, da se kreću sredinom prometne trake, te da prate prometnu signalizaciju i događaje na prometnici i postupaju sukladno njima.

 

Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića uvelike povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima.

 

Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

 

Vozače koji imaju namjeru skrenuti, uključivati se u promet, kretati se vožnjom unatrag, obilaziti ili pretjecati druga vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti. Ističemo da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera.

 

Podsjećamo da se vozači trebaju kretati sredinom desne strane kolnika, te da prilikom mimoilaženja s drugim vozilom moraju osigurati dovoljan razmak između vozila.

 

Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja, te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste (zavoj, raskrižje i dr.), prometnom signalizacijom, vremenskim uvjetima, vidljivošću i preglednošću ceste.

 

Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

 

Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. Vozači koji se iz dvorišta, parkirališnih mjesta ili drugih površina uključuju u promet, dužni su propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju. Također, ukoliko prilikom uključivanja iz primjerice dvorišta na prometnicu moraju prijeći nogostup ili biciklističku stazu, vozači motornih vozila moraju biti izrazito oprezno kako ne bi došlo do naleta na pješaka ili vozača bicikla. Prilikom vožnje unatrag potrebno je upaliti sva četiri pokazivača smjera.

 

Vozače bicikala podsjećamo da su obavezni se kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ujedno ih podsjećamo da su se prilikom uključivanja u promet na cesti s biciklističke staze, iz dvorišta i sličnih površina dužni uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti, te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju.

 

Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka, te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.

 

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.

 

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.