KARLOVAC: Smanjen broj "recidivista" prometnih prekršaja

„Recidivistima“ u 2020. godini određeno 2127 dana zatvora, 120 dana uvjetne osude, više od 416.000 kn novčane kazne i 388 mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilima

 

Jedna od prioritetnih zadaća prometne policije su usmjerena i ciljana postupanja spram osoba koje grubo krše prometne propise.

 

Tijekom pojačanih mjera i radnji koje je policija provodila na području Policijske uprave karlovačke u 2020. godini u kršenju prometnih propisa uhvaćeno je 76 „recidivista“, koji su uhićeni i dovedeni na nadležni Općinski sud koji im je izrekao ukupno 2127 dana zatvora, 120 dana uvjetne osude, 416.300 kuna novčane kazne i 388 mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima. Usporedbe radi, u 2019. godini u kršenju prometnih propisa uhvaćena su 92 „recidivista“, a kojima je nadležni Općinski sud izrekao ukupno 1649 dana kazne zatvora, 171 dan uvjetne osude, 469.979,41 kuna novčane kazne i 188 mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

 

Iako je u 2020. godini, u odnosu na prethodnu evidentiran manji broj uhićenih „recidivista“ ukupno im je izrečena znatno veća kazna zatvora, a za istaknuti je da su oni u prosjeku činili dva do tri teža prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali i prekršaje iz drugih zakona, kao što su Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakon o osobnoj iskaznici, Zakon o prebivalištu, Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana i dr.

 

Najčešći prekršaji koje su činili su upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja pod utjecajem alkohola i vožnja za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima ili za vrijeme dok im je poništena vozačka dozvola.

 

I u 2021. godini nastavit ćemo s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Naše aktivnosti i nadalje će biti posebno usmjerene i prema višestrukim počiniteljima prekršaja tzv. „recidivistima“, a sve kako bi poboljšali stanje sigurnosti u cestovnom prometu.

 

Pozivamo sve sudionike u prometu da budu odgovorni i savjesni sudionici u prometu, kao i da se pridržavaju svih propisa i pravila kako bi se smanjila stradavanja u prometu.