Kakav treba biti tlak zraka u gumama automobila?

Onakav kakav odredi proizvođač. Tlak inače ne zavisi od tipa ili veličine pneumatika već od pojedinačnog vozika

 

 

Podatke o pravilnom tlaku obično nalazite na dnu karoserije (kada otvorite vrata) ili u uputstvu za upotrebu. Ponekad naljepnicu možete naći i u pretincu ispred suvozača, kod otvora za punjenje goriva, ispod poklopca motora i na drugim mjestima.

 

Pažljivo pročitajte upozorenja, pošto se tlak u prednjim i stražnjim gumama može razlikovati. Zavisi i od opterećenosti automobila.

 

Prilikom provjere tlaka, poštujte sljedeća pravila:

 

  • Tlak u gumama uvijek provjeravajte kada su gume hladne. Tlak raste kako se povećava temperatura zraka u gumama. Felge i gume se u toku vožnje previše zagrijavaju, a istovremeno i tlak u njima. Ukoliko pumpate zagrijane pneumatike, propisanom tlaku dodajte 0,2 do 0,3 bara.

 

  • Tlak provjerite na svim gumama, čak i rezervnoj ako je imate, pošto je danas sve više automobila opremljeno samo kompletom za hitne popravke.

 

  • Kada provjeravate tlak u gumama, u isto vrijeme precizno pratite koliko su gume opterećene i da li možda imaju pukotine, posjekotine i druge znake upozorenja koji ukazuju na moguće probleme. Dobro bi bilo da ih što prije otklonite.

 

.....

Autor: Peter Kavčić

Izvor: Triglav osiguranje