JESEN U CESTOVNOM PROMETU: Prilagodite vožnju uvjetima na cesti!

Jesen u pravilu donosi uvjete slabije vidljivosti u prometu. Zato po magli i kiši lakše s gasom, držite razmak, pazite na stanje kolnika, osobito jutarnje i noćne poledice

 

Jesen u kontinentalnom dijelu zemlje u pravilu na prometnice donosi i maglu, većinom ranije ujutro i tijekom noći. Uobičajena pravila, poput nužnosti prilagođavanja brzine i stila vožnje uvjetima na cesti, ponovit ćemo većinom zbog mlađih vozača jer smatramo da bi ih iskusniji već trebali imati ugrađene u svoj ‘vozački kod’. Dakle, ne vozite se drugima ‘na repu’, odmaknite se malo od automobila ispred vas.

 

Više vremena za reakciju

 

Vozača ispred svojim nervoznim nasrtanjem nećete požuriti, samo ćete mu pojačati stres te riskirate prometnu nezgodu za koju ćete vi biti krivac. U uvjetima magle kolnik je skliskiji nego inače, pa je i zaustavni put automobila duži. Također, vidljivost je smanjena pa i vama za reakciju treba više vremena, bez obzira na vaše vozačko umijeće i iskustvo. Kasnije ćete uočiti, primjerice, drugi automobil ili pješaka. Smirite nogu, lagano i s gasom i s kočnicom. Smirenijom vožnjom pomoći ćete i sebi i drugim sudionicima u prometu.

 

Kad smo kod drugih sudionika u prometu, njima ćete pomoći i pravilnim korištenjem svjetala na svom automobilu. Iako su i to ‘detalji’ koji se uče još u autoškoli te bi ih čak i vozač početnik trebao znati, situacija na cesti svjedoči da se ozbiljan postotak vozača ne sjeća onoga što su učili u autoškoli. Mnogi ne znaju kako treba voziti po magli, odnosno ne znaju u kojim situacijama treba paliti koja svjetla, pa očito misle da će najmanje pogriješiti ako na automobilu upale sve što se upaliti može. Pogrešno! U vožnji po magli, koja od vozača traži dodatan oprez i pojačanu koncentraciju, malo toga iritira kao upaljena stražnja maglenka na automobilu koji se u gradu vozi ispred vas. Takvim postupkom svoju vožnju ne činite sigurnijom, a vozača iza zasljepljujete i činite nervoznijim, potičete ga da vas pokuša zaobići u tim uvjetima slabije vidljivosti. Pojednostavljeno, stražnja svjetla za maglu nemojte koristiti kada u svom retrovizoru vidite svjetla vozila iza vas. Znači da vam je to vozilo već dovoljno blizu da mu vaša stražnja maglenka itekako smeta. Kao što vi ne biste željeli ispred sebe vidjeti vozilo koje ima nepotrebno upaljeno stražnje svjetlo za maglu, tako pripazite i da vi to ne radite vozačima iza sebe. Ako vam nije dovoljna činjenica da to svjetlo za maglu može iritirati, uhvati li vas u tome policija, propisana je kazna od 300 kuna.

 

Duga svjetla ne pomažu

 

Vozači koji u gradu pale stražnje maglenke obično ne razumiju međuovisnost različitih tipova svjetala i magle pa su skloni u magli aktivirati i duga svjetla, uvjereni da će tako bolje vidjeti. Neće, jer u slučaju smanjene vidljivosti ili magle duga svjetla ne pomažu. Oslonite se na kratka, a po potrebi upalite i prednje maglenke. Prednja svjetla za maglu pomažu da se svjetlosni snop raširi, ali ne pomažu u većoj vidljivosti u dužinu.

 

piše: Sandra Mikulčić, Večernji list