JAPAN: Prva zabrana istodobnog hodanja i gledanja u mobitel u svijetu

Japanski grad prošli je tjedan zabranio naviku koju viđamo diljem svijeta - hodanje s očima prikovanim za mobitel, što je osobito opasno sa pješake kad su sudionici u cestovnom prometu

 

Putnici koji stignu na glavni kolodvor u Yamatu, gradu s 250 tisuća stanovnika, bit će dočekani obavijestima, pisanim i zvučnim, o novouvedenoj zabrani koja se odnosi na hodanje svim ulicama, trgovima i parkovima.

 

- Dok hodate gradom zabranjeno je korištenje smartphonea. Molimo vas koristite se telefonima kad prestanete hodati, čuje se iz zvučnika.

 

Čini se da neobična zabrana ima široku podršku građana, mladih i starijih. I premda zasad nije propisana kazna, rijetko tko je krši.

 

Često sam ranije viđao ljude koji hodaju istodobno gledajući u svoj mobitel. Ne obraćaju pažnju na stvari oko sebe. Stariji ih ne mogu izbjeći", kaže 64-godišnji Kenzo Mori. "To je kao ovisnost. Izgledaju kao da ne mogu prestati, dodao je.

 

I tinejdžerica Arika Ina slaže se da to može biti opasno.

 

- No ne mislim da treba uvoditi zabrane. To bi trebala biti stvar opće pristojnosti, rekla je Arika.

 

Istraživanje japanske telekomunikacijske kompanije NTT provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da pješaci zureći u mobitel gube 95 posto vidnog polja.

 

Tvrtka je provela računalnu simulaciju koja ukazuje što bi se dogodilo kada bi 1500 ljudi prelazilo ulicu ispred tokijskog kolodvora Shibuya, najužurbanijega pješačkog prijelaza u svijetu, i istodobno gledalo u svoje mobitele.

 

Rezultati su pokazali da dvije trećine pješaka ne bi prešlo na drugu stranu bez incidenta, međusobnog sudaranja ili pada.

 

----

izvor: HRT