INOVACIJE: DMS sustavi za sigurniju vožnju

Raste potražnja za sustavima koji prate stanje vozača

 

Zbog novih EuroNCAP strandarda u ocjenjivanju sigurnosti vozila i novih strožih sigurnosnih regulativa Europske unije, porast će potražnja za sustavom koji prati stanje vozača (eng. driver monitoring system - DMS). Radi se o sustavima koji prate reakcije i opće stanje vozača, a temelje se na analizi video signala dobivenog s kamere montirane na instrumentnoj ploči u kabini automobila te okrenute prema glavi vozača.

 

Glavne funkcionalnosti ovakvog sustava su identifikacija vozača, praćenje budnosti vozača, nadzor pozornosti vozača u kritičnim situacijama... I današnji novi osobni automobili imaju slične sustave budnosti vozača koji ga temeljem njegovih reakcija upozoravaju kada mu je potreban odmor. Ali, DMS sustav svamatskog kako ima širi spektar djelovanja. U prometnim nesrećama u Europi u 2018. godini život je izgubilo 25.100 osoba, a 125.000 ih je teško ozlijeđeno. Stoga su zakonodavci shvatili da nešto treba poduzeti.

 

 

Očekuje se vrtoglavi rast potražnje za ovakvim uređajima i softverskim rješenjima. Već od 2022. godine bit će obvezni u novim teretnim kamionima, kombijima i autobusima, a u dogledno vrijeme i u automobilima. Prema izvještaju ABI Researcha, do 2022. godine bit će potrebno 19 milijuna DMS uređaja za vozila vrijednih 502 milijuna dolara. Kod osobnih automobila takvu tehnologiju nudi nekoliko proizvođača u modelima Audi A8, Subaru Forester, Cadillac CT6, Nissan Skyline, u nekoliko BMW modela.