Hrvatski autoklub danas slavi 116 godina od utemeljenja

Na današnji dan, 1906. godine, u Zagrebu je osnovan Prvi hrvatski automobilni klub.

 

Mala skupina zaljubljenika u automobile i vožnju osnovala je svoju udrugu u kojoj su uzajamno jedni drugima pomagali, zajednički brinuli o svojim potrebama i štitili svoje interese. Također, na današnji dan, 1992. Hrvatski autoklub počeo je provoditi vozačke ispite u Republici Hrvatskoj.

 

Hrvatski autoklub svojom je poviješću obilježio razvoj automobilizma u Republici Hrvatskoj. 116 godina postojanja i uspješnog djelovanja Hrvatskog autokluba obilježilo je nesebično pomaganje vozačima u nevolji te rad na prometnoj prevenciji i edukaciji diljem Republike Hrvatske, kao nekim od polazišta na kojima je zasnovan Hrvatski autoklub. Nastavljajući djelovanje i zasnivajući svoje postojanje na tradicijama Prvog hrvatskog automobilnog kluba, Hrvatski autoklub danas je značajna, snažna i brojna nacionalna, neprofitna i nestranačka udruga.

 

30 godina provođenja vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj važan je i značajan povod obilježavanja i isticanja doprinosa unaprjeđenju sigurnosti prometa na cestama u Republici Hrvatskoj. Hrvatski autoklub kao nositelj poslova javnih ovlasti, između kojih su i poslovi vezani za organiziranje i provođenje vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj, ima višestruku ulogu i važnost društveno odgovornog djelovanja u području mobilnosti, sigurnosti cestovnog prometa, edukacije i prometne kulture te je time i razvio partnerski odnos s nadležnim državnim tijelima i institucijama, a naročito s Ministarstvom unutarnjih poslova.

 

Hrvatski autoklub, kao tijekom cijelog svog postojanja, oslonac vozačima i svim sudionicima cestovnog prometa, koja im na putovanju omogućuje sigurnost, mobilnost i informiranost.