10 zlatnih savjeta za vožnju po vrućini

Velika vrućina nije samo nešto što smanjuje ugodu u vožnji, već može ugroziti i sigurnost jer prema istraživanjima vozači u takvim uvjetima sporije reagiraju

 

Vožnja u otežanjiim meteo uvjetima, ljeti pod visokim temperaturama i vrućinama i jakom suncu prava je mora mnogih vozača, pogotovo ako u automobilu nemaju klima-uređaj. Istodobno, često smo prisiljeni upravo po najvećim vrućinama voziti i satima putovati do svog odredišta. Osobito u sezoni godišnjih odmora.

 

Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste vožnju i na suncu koje prži sve pred sobom učinili barem malo podnošljivijom.

 

Voda, voda, voda

 

Ponesite dovoljno vode sa sobom kako ne biste završili dehidrirani. Voda je vaš veliki saveznik u borbi protiv vrućine.

 

Otvorite prozore prije paljenja klime

 

Klima-uređaji jako su korisni, ali ih treba pravilno koristiti kako bi se iskoristio njihov puni potencijal. Dobro je otvoriti prozore oko 30 sekundi prije paljenja klime kako bi se prvotni udar vrućine raspršio sam od sebe.

 

Ventilator

 

Ako vaš auto nema klimu, možete nabaviti ventilator na solarni pogon, koji izbacuje vrući zrak iz automobila. Treba napomenuti da zatamnjena stakla mogu otežati rad ovakvih ventilatora.

 

Mokre krpe preko ventilacije

 

Još jedan "hack" za one koji nemaju klimu u autu: stavite mokre krpe preko otvora ventilacijskog sustava kako bi zrak koji puše kroz njih bio još hladniji.

 

Led

 

I ovo može biti korisno rješenje za one bez klime. Stavite nekoliko kocki leda u plastičnu posudu na pod kako biste malo rashladili atmosferu.

 

Koristite sunčane naočale

 

Sunčane naočale nisu samo modni dodatak, već mogu učiniti vožnju sigurnijom. Manje će vam smetati sunce i bolje ćete vidjeti cestu.

 

Koristite štitnik za sunce

 

Kad ne vozite, postavite štitnik na vjetrobran. Tako sprečavate da sunce ošteti interijer automobila, a i upravljač vam neće biti strašno vruć kad ponovno sjednete za njega.

 

Ručnici nisu samo za brisanje

 

Čak i ako koristite štitnik, nije loše prekriti upravljač ručnikom kako bi ostao hladan kad se vratite u auto. Kad ne vozite, na sjedala možete staviti deku, pogotovo ako su od kože ili sličnih materijala, koji se mogu strašno zagrijati.

 

Pazite na djecu

 

Ako putujete s djecom, uzmite u obzir da njima vrućina pada još teže nego vama. Ponesite im igračke ili nešto slično što će ih držati zabavljenima kako bi im vožnja brže prošla i kako vas ne bi ometali. Nipošto ih nemojte ostavljati same u autu na suncu, čak i ako su prozori spušteni ili je uključena klima. Tjelesna temperature djece može se povećati tri do pet puta brže nego kod odraslih.