ZAGREB: Pedalafest - festival kulture urbanog bicikliranja

U četvrtak 23. lipnja počinje Pedalafest, festival koji slavi kulturu urbanog bicikliranja, a održava se do 25. lipnja u Centru mladih Ribnjak i Art Parku u Zagrebu, u organizaciji Sindikata biciklista.

 

Ulaz na sva događanja je besplatan, a pozivaju se organizacije civilnog društva, stručnjaci i znanstvenici, zdravstveni radnici, predstavnici lokalne i nacionalne vlasti te ostali zainteresirani građani, građanke, biciklistički entuzijasti i turisti.

 

U povodu festivala, prijevoz vlakovima za posjetitelje Pedalafesta je s 40 % popusta, a prijevoz bicikala besplatan! Popust na kartu se može koristiti od 23. do 25. lipnja 2022. iz cijele Hrvatske i Slovenije do Zagreba i natrag, za putovanja duža od 25km. Povratnu prijevoznu kartu potrebno je na poleđini ovjeriti pečatom Sindikata biciklista na informacijskom pultu festivala.

 

 

Otvorenje festivala održat će se u Art Parku, u Parku Ribnjak, s početkom u 21 sat, a uveličat će ga ravnateljica Centra mladih Ribnjak, gđa. Pavlica Bajsić, veleposlanik kraljevine Danske, nj.e. Ole Frijs-Madsen i zamjenik gradonačelnika Zagreba, gdin Luka Korlaet. Potom se održava Ciklokino, kino u kojem je struja potrebna za prikazivanje filma proizvedena okretanjem pedala na stacionarnim biciklima. Prikazat će se danski film “The Human Scale” (2013., 83 min) danskog redatelja Andreasa Dalsgaarda.

 

U četvrtak 23.6. s početkom u 10 sati, održat će se skup Bike-friendly organizacije u Hrvatskoj, posebno osmišljenim za kompanije, firme i organizacije za razmjenu znanja, dobrih praksi i iskustava u poslovanju i u aktivnostima kojima se potiče zaposlenike na bicikliranje, ali i o drugim aktivnostima za postizanje društveno odgovornog poslovanja. Skup će se moći pratiti i online. Predvečer, predavanja će održati Tomislav Nakić-Alfirević, dopredsjednik Sindikata biciklista i Alex Crevar, novinar, urednik i konzultant posvećen održivom turizmu koji izvještava i za National Geographic.

 

U petak 24.6. u 10 sati održat će se panel i interdisciplinara radionica o sigurnosti biciklističkog prometa, na kojem će sudjelovati predstavnici Sindikata biciklista, Fakulteta prometnih znanosti i Sveučilišta Sjever te Službe prometne policije, MUP RH. Panel će se također moći pratiti online. U 15:30, predstavnik novozelandske zagovaračke organizacije, Nicholas Lee, održat će predavanje o stanju biciklističke infrastrukture u Aucklandu i aktivnostima kojima se bave biciklistički aktivisti na Novom Zelandu.

 

Tijekom sva tri dana festivala moći će se, uz pomoć vritualne stvarnosti, biciklirati kroz Kopenhagen, uz podršku Cycling Embassy of Denmark i Veleposlanstva kraljevine Danske.

 

Kulminacija festivala je u petak 24.6. u 18 sati kada započinje biciklistička vožnja Zagrebom pod nazivom Kritična masa za grad bez gasa! Okupljanje je od 17:40 ispred muzeja Mimara, a završetak vožnje oko 19 sati u parku Ribnjak, gdje će biti druženje u Art Parku uz DJ Zaka.

 

 

Vozit će se uz privremeno zaustavljanje prometa i pratnju policije na trasi: Klaićeva, Republike Austrije, Prilaz Gjure Deželića, Trg Republike Hrvatske, Masarykova, Teslina, Amruševa, Palmotićeva, Pavla Hatza, Kneza Mislava, Trg žrtava fašizma, Zvonimirova, Šubićeva, Martićeva, Rakovčeva, Štoosova, Harambašićeva, Maksmirska, Vlaška, Šoštarićeva, Park Ribnjak. Dio trase obuhvaća zamišljenu rutu biciklističke magistrale istok-zapad (Trg Franje Tuđmana-Maskimir) za koju je Sindikat biciklista pokrenuo inicijativu još davne 2012. Ove godine, prema najavama iz gradske uprave, dio Prilaza Gjure Deželića prilagodit će se biciklističkom prometu čime započinje realizacija ove inicijative.

 

Svi sadržaji na festivalu su besplatni, a program je djelomično sufinanciran od strane Ureda za kulturu Grada Zagreba i od Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.