VARAŽDIN: Moto susret policijskih službenika-motociklista i članova moto klubova

Policijska uprava varaždinska održala je u subotu, 9. travnja u prostorijama HAK-a „Temeljni Autoklub Varaždin“, trening vožnju i radni sastanak policijskih službenika motociklista s predstavnicima moto klubova s područja Varaždinske županije.

 

 

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Danijel Posavec tom je prilikom prezentirao stanje sigurnosti u cestovnom prometu s osvrtom na stradavanje mopedista i motociklista u 2021. godine, aktivnosti koje će policija poduzimati u nadzoru prometa radi zaštite ovih kategorija vozača, kao i poželjno ponašanje mopedista, motociklista i vozača ostalih vozila u prometu.

 

 

Kako je tom prilikom istaknuo voditelj Odsjeka Posavec, u 2021. godini na području Varaždinske županije došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti u prometu, s obzirom da je zabilježeno povećanje smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama, no zadovoljava činjenica da u tim prometnim nesrećama nije došlo do povećanja broja smrtnog stradavanja motociklista, odnosno smrtno je stradao jedan motociklist što je isto kao i 2020. godine, dok smrtnog stradavanja mopedista nije bilo.

 

Isto tako je istaknuo da su u 2021. godini u Republici Hrvatskoj u prometnim nesrećama smrtno stradala 64 motorista što predstavlja porast za 33%. Od ukupnog broja smrtno stradalih motorista, njih 8 za vrijeme nesreće nije koristilo zaštitnu kacigu.

 

 

Prisutnima su se također obratili i voditelj Službe policije Policijske uprave varaždinske Robert Maltar te tajnica HAK-a „Temeljnog autokluba Varaždin“ Anica Puškadija, dok je predavač Stanko Hošnjak, održao prezentaciju o greškama vozača mopeda i motocikala zbog kojih stradavaju u prometnim nesrećama te najčešćim greškama drugih vozača kojima ugrožavaju sigurnost navedene skupine vozača. Tom je prilikom uputilo niz korisnih savjeta za sigurno sudjelovanje u prometu.

 

Prije natjecanja u vožnji spretnosti, kapelan Policijske kapelanije PU varaždinske, vlč. Ivica Horvat blagoslovio je motocikle i sve sudionike, zaželjevši im miran i sretan put do svih odredišta.

 

U nastavku ovog susreta uslijedilo je natjecanje policijskih službenika-motociklista i članova motoklubova u poznavanju prometnih propisa i spretnosti u vožnji motociklom na poligonu.

 

 

Najbolji u poznavanju prometnih propisa bio je Josip Flegarić iz Moto kluba „Ketač“ drugi je bio Filip Martinez iz Moto kluba „Aqua bikers“, a treći Renato Piskač policijski službenik Policijske postaje Novi Marof.

 

Najbolji u vožnji spretnosti motociklom bio je Damir Štefičar iz Moto kluba „BMW“. Drugo je mjesto pripalo Marku Horvatu policijskom službeniku Postaje prometne policije Varaždin, a treće Marku Premužaku iz Moto kluba „Aqua bikers“.

 

 

Najuspješnijim natjecateljima su od strane Policijske uprave varaždinske i HAK-a „Temeljni autoklub Varaždin“, uručene diplome i prigodne nagrade, nakon čega je uz prigodni domjenak uslijedilo druženje članova moto klubova i policijskih službenika.

 

Tijekom održavanja susreta svi motociklisti imali su mogućnost obavljanja sigurnosno-preventivnog tehničkog pregleda svog vozila. Također su, kao i svi posjetitelji susreta mogli isprobati simulator prevrtanja vozila te simulator sudara.