Međimurska policija preventivnim aktivnostima obilježila Međunarodni dan Roma

Preventivne aktivnosti održane u suradnji s Osnovnom školom dr. Ivana Novaka u Macincu

 

 

U petak, 8. travnja 2022. godine u prijepodnevnim satima u Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka u Macincu policijski službenici Policijske uprave međimurske provođenjem preventivnih aktivnosti sudjelovali su u svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana Roma.

 

 

Međunarodni dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 1971. godine u Londonu. Ujedno to je dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

 

Na otvorenom prostoru škole, za učenike prvih i drugih razreda policijski službenici su održali edukaciju o sigurnom kretanju pješaka u prometu. Pri tome su djeca naučila što je to zebra, semafor i pojedini prometni znakovi te kako se treba ponašati u prometu da bi bili i ostali sigurni kad se kreću prometnim površinama.

 

 

Nakon edukativnog predavanja, učenicima se predstavio policijski službenik koji je vodič službenog psa za detekciju droga, a najveće iznenađenje bio je policijski pas Loka. Policijski službenik je zanimljiv način učenicima opisao kako izgleda radni dan sa službenim psom, a kroz pokaznu vježbu imali su prilike vidjeti na koji način timski otkrivaju skrivenu drogu.

 

Učenicima i posjetiteljima također je prezentiran Mobilni preventivni centar policije, specijalizirano kombi vozilo koje je opremljeno raznom tehničkom opremom i promidžbenim materijalima, namijenjeno prvenstveno za provođenje preventivnih projekata i akcija međimurske policije. Pažnju su kao i obično privukla policijska vozila, a posebice policijski motocikl.

 

 

Tijekom održavanja preventivnih aktivnosti učenicima su podijeljene reflektirajuće trakice pribavljene od Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

 

 

Svojom nazočnošću svečanost obilježavanja Međunarodnog dana Roma uveličali su načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i predstavnik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaš Oršuš sa suradnicima.