S proljećem na ceste se vraćaju motociklisti, vozači oprez!

Prvi trening sigurne vožnje motocikla održati će se u subotu 29.04.2023 u Delnicama u suradnji sa AŠ Practic-Delnice,PP Delnice i PP Rijeka te CVH i PP Kočevje

 

autor:  Mladen Stjepan Vitković-Stipko, udruga  KARAVANA ZA ŽIVOT „bikeri na cesti“

 

U proteklih 10 godina,preko 820 motociklista i mopedista izgubilo je svoj život, nisu više među nama.

 

Konstantnim usavršavanjem, pokaznim poligonima, suradnjom sa MUP RH odjelom za sigurnost cestovnog prometa, Policijskom akademijom, Prometnim fakultetom, Ministarstvom prometa i nizom ostalih stručnih službi aktivno radimo na usavršavanju znanja i vještina svakog onog vozača mopeda i motocikla koji to želi i hoće-potpuno besplatno.

 

Prvi trening sigurne vožnje održati će se u subotu 29.04.2023 u Delnicama u suradnji sa AŠ Practic-Delnice,PP Delnice i PP Rijeka kao CVH i PP Kočevje

 

Spoznajom da moramo poći i od sebe samih, da i nama samima treba edukacija i vježba, svakodnevno sprovodimo aktivnosti vezane za našu vlastitu sigurnost. Izradom projekata koji se direktno tiču aktivne i pasivne sigurnosti motociklista, prepoznati smo od svih relevantnih institucija RH po pitanju sigurnosti i konstantnom radu na istoj.

 

 

Ovim putem molimo apsolutno sve sudionike u prometu da prilikom kretanja prometnicama učine sljedeće;

 

-pogledaju DVA PUTA u retrovizore svojih vozila,

 

-provjere „mrtvi kut“,

 

-koriste pokazivače smjera tzv.žmigavce i budu naročito oprezni kada ugledaju svjetla motocikla u prometu.

 

Vrlo je teško procijeniti udaljenost istog a zanemaruje se činjenica da ispred sebe nemamo zračne jastuke niti sigurnosne pojaseve već je sraz sa npr.automobilom vrlo često poguban. Ne oduzimajte nam prednost „izlijetanjem“, ne žurite, propustite motocikliste!

 

Ispod zaštitne kacige i zaštitne opreme nalaze se ljudi, osobe, potpuno ravnopravni sudionici u prometu sa jednakovrijednim pravo na život kao i na siguran povratak u zagrljaj svojih najmilijih.

 

Ne dozvolimo dijeljenje na dobre i loše, jače i slabije sudionike u prometu...pođimo najprije od sebe samih, pripazimo prvo na vlastite poteze a tek onda očekujmo korekciju poteza drugih sudionika u prometu.

 

Motociklistima i mopedistima poručujemo da;

 

- koriste zaštitnu opremu,

 

- koriste tehnički ispravan i registriran moped ili motocikli,

 

-da defanivnom vožnjom prilagode brzinu stanju kolnika koji još nije u dovoljnoj mjeri očišćen od fragmenata pijeska te hladan u jutarnjim satima što znatno utječe na prianjanje pneumatika.

 

-Provjerite vlastiti motocikl prije vožnje, stanje guma, tlak u gumama, stanje kočionih obloga, ispravnost pokazivača smjera i električne instalacije (stop svijetla,svjetla naročito).

 

-Prilikom vožnje noću, upotrijebite reflektirajuće boje (prsluk) kako bi što više utjecali vlastitim postupcima da vas i drugi sudionici vide na cesti.

 

Naročito skrećemo pozornost roditeljima mladih vozača koji su tek ušli u svijet motociklizma i novi su vlasnici mopeda ili motocika...obratite nam se sa punim povjerenjem, dati ćemo Vam savjet što nije mudro činiti, što napraviti da Vaše dijete ne bude poneseno „adrenalinom,hormonima i brzinom“ u životnu opasnost već da uživa u vožnji na 2 kotača ,shvati da je život samo jedan i da ga se isplati živjeti a ne ostaviti ga na cesti pod izlikom...netko je drugi kriv ili „nisam ga vidio“

 

Kad se tragedija desi, potpuno je irelevantno tko je kriv, što je moglo biti uzrok i kada će ( i da li će) pravda sustići krivca jer vaše voljene osobe više nema da o tome svjedoči.

 

Molimo još jednom APSOLUTNO SVE SUDIONIKE U PROMETU, POGLEDAJTE DVA PUTA i pripazite jedni na duge jer samo tolerancijom možemo postići sklad življenja (i preživljavanja) na prometnicama.