PUBLICISTIKA: Novo izdanje serijala slikovnica o sigurnosti djece u prometu

Nakladnik Sigurna cesta izdao je i četvrtu slikovnicu iz serijala MUDRO I SIGURNO U PROMETU uz pomoć i potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

 

Ovom, kao i ranije izdanim slikovnicama ispunjen jedan od planom zadanih ciljeva udruge Sigurna cesta - izdavanje pomoćnog sredstva za rad s djecom na podizanju prometne kulture i razvoju prometne preventive u dječjim vrtićima.

 

I ova, četvrta slikovnica: Djeca vozači dječjih prijevoznih sredstava - VJEŠTO I OPREZNO NA CESTI namijenjena je djeci vrtićkog, predškolskog ali i osnovnoškolskog uzrasta, njihovim odgojiteljicama i učiteljicama, ali i roditeljima djece – kao edukativni materijal, za stjecanje temeljnih znanja o prometu, odgajanje za sigurno sudjelovanje u prometu, usvajanje osnova prometne kulture i sigurno ponašanje u prometu u svojstvu vozača dječjih prijevoznih sredstava – sudionika u prometu.

 

Slikovnica je koristan didaktički materijal i platforma za rad u dječjim vrtićima i osnovnim školama u području prometne preventive i sigurnosti cestovnog prometa. Kao edukativni materijal za roditelje, slikovnica pridonosi njihovom informiranju o važnosti propisnog i kulturnog ponašanja u prometu te razvoju kompetencija njihove djece za svrhovito i uzorno ponašanje u prometu.

 

 

Kreativna ideja: mr.sc. Nenad Zuber, dipl. inž. prometa

Autori: mr.sc. Nenad Zuber i Stiv Cinik;

 

Recenzije su napisali:

 

Vladimir Benceković, dipl.ing prometa

Zlata Gunc, dipl. pedagog, stručna suradnica-savjetnica u Dječjem vrtiću Ivane Brlić Mažuranić u Zagrebu.

• mr.sc. Miron Huljak, Ravnateljstvo policije, Uprava policije, Služba za sigurnost cestovnog prometa

 

Iz sadržaja slikovnice VJEŠTO I OPREZNO NA CESTI, korisnog i edukativnog materijala

 

Kao i dosadašnje, i ova slikovnica opet priča jednu priču u slikama. Već poznati likovi iz prethodnih slikovnica Ana, Marko i njihovi roditelji ovaj su puta u malo drugačijoj situaciji, poučavaju Marka i Anu kako se ponašati u svojstvu aktivnog sudionika prometa – kao vozači dječjih prijevoznih sredstava.

 

Priča započinje radosnim trenutkom – rođendanom i rođendanskim poklonom - biciklom. Ana i Marko će se najprije upoznati s dijelovima bicikla, opremom bicikla i zaštitnom opremom biciklista za sudjelovanje u prometu. Slikovnica tekstom i prigodnim crtežima upućuje djecu što moraju činiti prije same vožnje, kako koristiti zaštitnu opremu, kako pravilno sjesti i voziti bicikl te kako se ponašati u različitim prometnim situacijama od uključivanja u promet, za vožnje biciklističkom stazom, trakom, cestom u naselju i izvan naselja, kako sigurno proći raskrižjem i drugim.

 

 

Posebno, zbog sigurnosti naglašava se što djeca moraju, a što ne smiju činiti za vožnje, što je opasno u prometu, kao voziti u skladu s prometnim znakovima, semaforima, znakovima što ih daju prometni policajci, a sve kako bi ta vožnja bila sigurna, kulturna i udobna.

Želja svakog roditelja jest odgojiti pristojno, ljubazno, empatično i kulturno dijete. Lijepo ponašanje kod djeteta treba njegovati od najranije dobi. Kako se ponašati i ophoditi prema drugima u konkretnom okruženju, djeca uče od roditelja – savjetima i primjerom.

 

Vožnja bicikla, rola, romobila ili drugih dječjih prijevoznih sredstava zahtijeva mudro ponašanje kako bi za sve bila sigurna, bezbrižna i udobna.

 

IZ RECENZIJE Vladimira Bencekovića, dipl. ing. prometa

 

Slikovnicu Vješto i oprezno na cesti ne mogu doli opisati kao iznimno kvalitetan pedagoški materijal namijenjen odgoju najmlađih sudionika u prometu, nastao baš u pravom trenutku. Svakodnevno svjedočim svakojakom ponašanju naših mladih u vožnji bicikla, a u zadnje vrijeme sve češće i električnih romobila, i vrlo često sam prestravljen. To upućuje na nužnost preventivnog djelovanja, a ova slikovnica je izvrsno pomagalo upravo za takvu aktivnost. Iako je izvrsno pripremljena za samostalno korištenje učenika nižih razreda, mislim kako bi pravi učinak postigla u uporabi s nekim odraslim. Zaista, mogućnosti uporabe ove slikovnicu su raznolike, potrebna je samo dobra volja i akcija.

 

 

Moram se osvrnuti i na to što je ova slikovnica četvrta po redu u serijalu Mudro i sigurno u prometu čime još više dobiva na značaju. Priče o djeci pješacima, zatim o putnicima u automobilu, ali i u vozilu javnog prijevoza, pa sada i o djeci vozačima, stvarno je hvale vrijedno djelo. Krasan i nadasve koristan serijal za prometni odgoj najmlađih.

 

I na kraju mogu samo ponoviti ono što sam već rekao i za treću slikovnicu, ne oklijevajte s izdanjem ove slikovnice, zaista je potrebna. A ne bi bilo loše razmišljati i o nastavku serijala.

 

IZ RECENZIJE Zlate Gunc, diplomirane pedagoginje, stručne suradnice – savjetnice u Dječjem vrtiću Ivane Brlić Mažuranić u Zagrebu

 

Slikovnica „Vješto i oprezno na cesti“ četvrta je iz serije slikovnica vezanih uz različite uloge djeteta u prometu (dijete pješak, putnik u osobnom automobilu i javnom prijevozu), a ova se bavi problemom sigurnosti i kulture ophođenja djece-vozača dječjih prijevoznih sredstava, prvenstveno bicikla. U slikovnici se pojavljuju djeci već poznati likovi Ane, Marka i njihovih roditelja. Marko je dobio bicikl za rođendan i s tatom će ga isprobati na javnoj površini. Tata ga upućuje u važna znanja i vještine potrebne za vještu i opreznu vožnju biciklom. Poznati lik prometnog policajca pojavljuje se u dijelu slikovnice koja se bavi svladavanjem vožnje u raskrižju.

 

 

Slikovnica nas vodi kroz sve bitne aspekte vožnje biciklom kao najčešćim dječjim prijevoznim sredstvom: prikazuje dijelove bicikla i dodatnu opremu te znakove važne za pješake, upućuje u prometne površine namijenjene pješacima i objašnjava situacije kad dijete biciklist treba biti u pratnji odrasle osobe, a kada se može samostalno uključiti u promet. Slikovnica zorno prikazuje primjere pripreme za vožnju, pravilnog sudjelovanja biciklista u prometu te upućuje na opasnosti (u odnosu na druge sudionike prometa i osobnu sigurnost) koje mogu nastati uslijed neodgovorne vožnje biciklom ili nepoštivanja pravila i propisa.

 

Djeca imaju priliku osvijestiti što znači pravilna vožnja biciklom u različitim situacijama: na biciklističkoj stazi ili traci, ne cesti bez označenih mjesta za bicikliste, na pješačkom prijelazu i raskrižju, preko željezničke pruge, tijekom noćne vožnje. Na kraju su navedene i upute za roditelje.

 

Slikovnica „Vješto i oprezno na cesti“ bavi se problematikom sigurnosti djece vozača dječjih prijevoznih sredstava. Namijenjena je djeci i odraslima koji skrbe o njima i predstavlja značajan doprinos za razvoj prometne kulture i sigurnosti djece u prometu.

 

 

IZ RECENZIJE mr.sc. Mirona Huljaka, Ravnateljstvo policije, Uprava policije, Služba za sigurnost cestovnog prometa

 

Sadržaj slikovnice apsolutno zadovoljava potrebnu razinu razumijevanja prometne problematike djece vozača ciljane dobi (starijih od devet godina).

Ovaj uradak je primjer sinergijskog djelovanja prometne struke, iskustva dugogodišnjeg rada s djecom u smislu odgoja i edukacije, kao i visokog umjetničkog i životnog dometa ilustratora. Posebno treba istaknuti sada već tradicionalan, a u ovoj slikovnici služben lik policajca „Policajka“, koji objašnjava položaje prilikom upravljanja prometom.

 

Treba naglasiti da ova slikovnica zadire dublje u prometnu struku od prethodne. Bez obzira na strukturu, ona je što se prometne struke tiče, razumljiva svoj djeci kojoj je namijenjena, što ukazuje na veliko strukovno, ali i empirijski skupljeno znanje. Rezultat toga je ovaj kvalitetan uradak.

S obzirom na sve navedeno, mišljenja sam da slikovnica „Vješto i oprezno na cesti“ u strukovnom smislu zadovoljava i više nego sve uobičajene kriterije.

.....

 

Slikovnicu možete skinuti (download) na adresli:

http://www.sigurno-voziti.net/preventiva/prevent10.html

dva puta kliknite na naslovnu sliku