DELNICE: Poligon spretne i sigurne vožnje za motocikliste

Dana 29 travnja u OŠ I.G. Kovačića, u 10 sati i u organizaciji udruge Karavana za život - bikeri na cesti sati, te uz sudjelovanje Policijske postaje Delnice i auto škole Practic Delnice, sudjelovanje Centra za vozila Hrvatske, pp Kočevje, policijskih i motociklista AŠ Practic Delnice održati će se veliki moto spektakl sigurne vožnje

 

piše: Mladen Stjepan Vitković-Stipko

 

U proteklih 10 godina,preko 850 motociklista i mopedista izgubilo je svoj život,nisu više među nama.

 

Stalnim usavršavanjem, pokaznim poligonima, suradnjom sa MUP RH odjelom za sigurnost cestovnog prometa, Policijskom akademijom, Prometnim fakultetom, Ministarstvom prometa i nizom ostalih stručnih službi aktivno radi na usavršavanju znanja i vještina svakog onog vozača mopeda i motocikla koji to želi i hoće, potpuno besplatno.

 

Spoznajom da moramo poći i od sebe samih,da i nama samima treba edukacija i vježba, svakodnevno sprovodimo aktivnosti vezane za našu vlastitu sigurnost.Izradom projekata koji se direktno tiču aktivne i pasivne sigurnosti motociklista,prepoznati smo od svih relevantnih institucija RH po pitanju sigurnosti i konstantnom radu na istoj.

 

Ovim putem molimo apsolutno sve sudionike u prometu da prilikom kretanja prometnicama, pogledaju DVA PUTA u retrovizore svojih vozila, provjere „mrtvi kut“, koriste pokazivače smjera tzv.žmigavce i budu naročito oprezni kada ugledaju svjetla motocikla u prometu. Vrlo je teško procjeniti udaljenost istog, a zanemaruje se činjenica da ispred sebe nemamo zračne jastuke niti sigurnosne pojaseve već je sraz sa npr.automobilom vrlo često poguban. Ne oduzimajte nam prednost „izlijetanjem“,ne žurite,propustite motocikliste!

 

 

Ispod zaštitne kacige i zaštitne opreme nalaze se ljudi,osobe,potpuno ravnopravni sudionici u prometu sa jednakovrijednim pravo na život kao i na siguran povratak u zagrljaj svojih najmilijih.

Ne dozvolimo dijeljenje na dobre i loše, jače i slabije sudionike u prometu...pođimo najprije od sebe samih,pripazimo prvo na vlastite poteze a tek onda očekujmo korekciju poteza drugih sudionika u prometu.

 

Motociklistima i mopedistima poručujemo da koriste zaštitnu opremu, koriste tehnički ispravan i registriran moped ili motocikli te svojom defanzivnom vožnjom prilagode brzinu stanju kolnika koji još nije u dovoljnoj mjeri očišćen od fragmenata pijeska te hladan u jutarnjim satima što znatno utječe na prianjanje pneumatika.

 

Provjerite vlastiti motocikl prije vožnje, stanje guma, tlak u gumama, stanje kočionih obloga, ispravnost pokazivača smjera i električne instalacije (stop svijetla,svjetla naročito). Prigodom vožnje noću, upotrijebite reflektirajuće boje(prsluk) kako bi što više utjecali vlastitim postupcima da vas i drugi sudionici vide na cesti.

 

Osobito skrećemo pozornost roditeljima mladih vozača koji su tek ušli u svijet motociklizma i novi su vlasnici mopeda ili motocika... obratite nam se sa punim povjerenjem,dati ćemo Vam savjet što nije mudro činiti,što napraviti da Vaše dijete ne bude poneseno „adrenalinom,hormonima i brzinom“ u životnu opasnost već da uživa u vožnji na 2 kotača, shvati da je život samo jedan i da ga se isplati živjeti a ne ostaviti ga na cesti pod izlikom...netko je drugi kriv.Kad se tragedija desi, potpuno je irelevantno tko je kriv,što je moglo biti uzrok i kada će( i da li će) pravda sustići krivca jer vaše voljene osobe više nema da o tome svjedoči.

 

 

Molimo još jednom APSOLUTNO SVE SUDIONIKE U PROMETU, POGLEDAJTE DVA PUTA i pripazite jedni na duge jer samo tolerancijom možemo postići sklad življenja(i preživljavanja) na prometnicama.