ZAGREB: Za vikend 631 prometni prekršaj

Naviše je prekršaja nepropisne brzine, slijede alkoholizirani vozači s alkoholom i prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa, te nepropisna uporabe mobitela

 

 

U noćnim satima u dane vikenda, od 24. do 27. siječnja 2020. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđen je ukupno 631 prometni prekršaj, od čega 74 prekršaja vozača s alkoholom, 181 prekršaj nepropisne brzine, 72 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 34 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 7 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 7 pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 245 ostalih prekršaja.

 

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

- u subotu, 25. siječnja 2020. godine u 23.45 sati, 40-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Zagrebačke ulice u Dugom Selu. Nadzorom vozila i vozača te alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola od 2,21 g/kg. Isključen je iz prometa te mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

 

- u subotu, 25. siječnja 2020. godine oko 00.20 sati, 25-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Mihanovićeve ulice u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača kod raskrižja s Miramarskom ulicom, alkotestiranjem joj je utvrđena koncentracija alkohola od 1,38 g/kg. Isključena je iz prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, 15 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 12 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe - test negativan, a dvije su osobe odbile testiranje.

 

Od 74 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 11 vozača (14,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 18 mladih vozača (24,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.