ZAGREB: Rezultati akcije Pojačan nadzor vozila i vozača te akcije Alkohol i droge i brzina

Rezultati akcije pokazali da je najviše prekršaja počinjeno zbog nepropisne brzine

 

Tijekom vikenda, od 11. do 14. lipnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 700 prometnih prekršaja, od čega 59 prekršaja vozača s alkoholom, 292 prekršaja nepropisne brzine, 73 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 38 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 224 ostala prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

U nedjelju, 35-godišnjak je oko 3.45 sati upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Slavonskom avenijom. Nadzorom je utvrđeno da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola (1,98 g/kg) te je smješten na otrježnjenje.

 

U petak, 11. lipnja oko 23.40 sati, 26-godišnjakinja je oko 23.40 sati pod utjecajem alkohola (0,79 g/kg) upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Avenijom Većeslava Holjevca u smjeru juga. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno 2 osobe kojima je test bio negativan. Od 59 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (22%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 17 mladih vozača (28,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, sedam je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i devet osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud,