ZAGREB: Previše blagdanskih maligana u prometu

Tijekom akcije u prometu 13 osoba smješteno u posebne prostorije na triježnjenje, a pet uhićeno i privedeno na prekršajni sud * Kod 44,4% vozača koji su vozili pod utjecajem alkohola utvrđena koncentracija alkohola veća od 1,5 g/kg

 

Tijekom vikenda, od 23. do 26. prosinca 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 283 prometna prekršaja, od čega 45 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 56 prekršaja nepropisne brzine, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 27 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 128 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozačica je 1,13 g/kg, a kod vozača 2,60 g/kg alkohola u organizmu.

 

Naime, u petak, 23. prosinca oko 23.20 sati 56-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Stenjevečke ulice u smjeru sjevera. Dolaskom do kružnog toka s Ulicom Ivane Brlić Mažuranić vozač je skrivio prometnu nesreću. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola od 2,60 g/kg u organizmu. Isključen je iz prometa te mu je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

 

U subotu, 24. prosinca, dvadesetak minuta iza ponoći, u Novom Čiću, 35-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Zavrtnica. Nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 7 alkotestiranjem joj je utvrđena koncentracija od 1,13 g/kg alkohola u organizmu. Vozačici je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati i isključena je iz prometa te joj je uručen Prekršajni nalog.

 

Izdvajamo još neke prekršitelje:

 

U petak, 23. prosinca oko 20.50 sati 40-godišnjak je za vrijeme dok je u krvi imao 2.59 g/kg alkohola i bez važeće vozačke dozvole kod sebe, upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Samoborske ceste u smjeru zapada. Dolaskom do kućnog broja 236 skrivio je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je uhićen i prepraćen je na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u visini 11.600 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

 

Iste večeri, oko 22.30 sati 35-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 1.58 g/kg u organizmu i bez važeće vozačke dozvole kod sebe, upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Jadranskim mostom u smjeru sjevera. Dolaskom ispred raskrižja sa Selskom cestom skrivio je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Nakon uhićenja, vozač je prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u visini 11.800 kuna. Također, izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od mjesec dana.

 

U subotu, 24. prosinca, oko 1.40 sati 30-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ilice u smjeru istoka. Nadzorom vozača kod kućnog broja 437 utvrđeno je da je upravljao motornim vozilom pod utjecajem alkohola od 1,92 g/kg u organizmu. Nakon uhićenja vozač je prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna visini 10.500 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno dvije osobe čiji je test bio negativan. Jedna je osoba odbila testiranje.

 

Od 45 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 20 vozača (44,4%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je šest mladih vozača (13,3 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, 13 je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a pet je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.