ZAGREB: Akcija obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa na Trgu bana Josipa Jelačića

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa na Trgu bana Josipa Jelačića održana je gerilska akcija. Postavljeno je 100 invalidskih kolica s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba u Hrvatskoj koje, zbog posljedica prometnih nesreća, postanu nepokretne i budu primorane na život u invalidskim kolicima.

 


Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija rekao je da su u prvih devet mjeseci ove godine smanjeni svi statistički pokazatelji - od broja prometnih nesreća, pa do lakših i teških posljedica, a najvažnije je da je smanjen i broj smrtno stradalih osoba.

 
- Na području Hrvatske 28 osoba je manje smrtno stradalo u odnosu na prošlu godine, koja je bila najbolja godina što se tiče stanja sigurnosti cestovnog prometa u zadnjih 60 godina, rekao je Mataija.

 
- Svjesni smo da sama represija neće doprinijeti našem cilju, a to je da stradava što manje ljudi. Mi uvijek radimo kombinirane aktivnosti i preventivne i represivne i dosta educiramo javnost jer mislimo da sveobuhvatnim pristupom sigurnosti cestovnog prometa možemo doći do željenog cilja, dodao je.

 
Istaknuo je da je dojam da su mladi vozači najgori vozači, ali i kod njih su vidljivi veliki pomaci na bolje.

 
Poručio je svim sudionicima u prometu da poštuju prometne propise jer samo tako mogu zaštiti sebe i ostale.

 


U sklopu programa također će u srijedu, na sam dan obilježavanja Nacionalnog dana, na deset lokacija diljem Hrvatske dijeliti letci kojima će se upozoravati građane na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnje, nekorištenje zaštitnog pojasa, i prekoračenje brzine.


Na lokacijama obilježavanja građani također mogu potpisati i povelju, kojom se obvezuju na poštivanje prometne kulture, a tom prigodom dobiju i prigodni bedž.


Poseban program također je namijenjen srednjoškolcima, posebice učenicima četvrtih razreda koji uskoro postaju vozači, a kojima će se podijeliti letci koji će ih upozoriti na opasnosti i posljedice nepoštivanja prometnih pravila.

 
Prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod motom "Kad sigurno voziš, sigurno stižeš", a bit će popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.

....

Pogledajte video:

http://vijesti.hrt.hr/667898/gerilska-akcija-na-trgu-bana-jelacica?jwsource=cl

 

 

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa


Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15 652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prođe s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobije 18,4 posto osoba, dok 2,2 posto pogine, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj.

Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i ove godine obilježava se prvi put.