U prekršaju vožnje pod utjecajem alkohola petina mladi vozači

Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcija „Alkohol i droge“ i „Brzina“, te preventivno-represivne akcije „Nadzor teretnih vozila i autobusa“ usklađena s akcijama Europske unije za 2019.

 

U noćnim satima u dane vikenda, od 18. do 21. listopada 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 615 prometnih prekršaja, od čega 90 prekršaja vozača s alkoholom, 215 prekršaja nepropisne brzine, 47 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 38 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 10 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 6 pod zabranom, 6 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 203 ostala prekršaja.

 

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

- u nedjelju, 20. listopada 2019. godine u 4 sata u Brckovljanima u Ulici kralja Zvonimira, 20-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem od 2,16 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će protiv istog biti podnijet prekršajni nalog.

 

- u subotu, 19. listopada 2019. godine u 23.55 sati, 31-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom ulice Hrvatske bratske zajednice u smjeru juga. Nadzorom prometa kod kućnog broja 99 te alkotestiranjem izmjerena joj je koncentracija od 0,98 g/kg alkohola u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, 12 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 9 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je 8 osoba kod kojih je test bio negativan, dok su dvije osobe odbile podvrgnuti se testiranju na droge.

 

Od 90 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 16 vozača (17,8%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 19 mladih vozača (21,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke od 14. do 20. listopada 2019. godine, kroz redovnu službu, provodili su pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa. Ciljana akcija nadzora teretnih vozila i autobusa na području PU zagrebačke provela se u srijedu, 16. listopada 2019. godine, u vremenu od 7 do 15 sati.

 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti od 14. do 20. listopada 2019. godine, ukupno je pregledano 235 vozila, od toga je 160 teretnih automobila i 75 autobusa. Utvrđeno je 128 ciljanih prekršaja vozača, od kojih je bilo najviše prekršaja vremena upravljanja, prekršaji tehničke neispravnosti te prekršaji tahografa.