U Čakovcu obilježen 4. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

U subotu, 21. listopada 2023. godine u jutarnjim satima u Čakovcu, Ulici Stjepana Radića, Karmen Tomašić i Ivana Polak policijske službenice Postaje prometne policije Čakovec provele su preventivne aktivnosti povodom obilježavanja 4. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske temeljem Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, a povodom obilježavanja spomenutog dana sigurnosti provodi javnu kampanju pod sloganom "Ne budi bez veze, veži se".

 

 

Cilj ovogodišnje kampanje je informiranje te educiranje javnosti o potrebi i važnosti korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima. Korištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje osnovna je zaštita vozača i putnika o kojoj oni sami odlučuju, a Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, propisana je obveza korištenja sigurnosnog pojasa za vozače i putnike na prednjim i stražnjim sjedalima.

 

 

Informativnom punktu, osim vozača motornih vozila pristupili su i vozači bicikla i motocikla te pješaci kojom prilikom im je posebna pažnja skrenuta na sigurno i pravilno kretanje prometnicama te na opasnosti koje im prijete prilikom sudjelovanja u prometu, dok je vozačima motornih vozila posebna pozornost skrenuta na obvezu korištenja sigurnosnog pojasa, a kako bi se nedvojbeno pridonijelo smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima.

 

 

Tijekom preventivnih aktivnosti najsavjesnijim nadziranim vozačima i putnicima u vozilima uručeni su promidžbeni materijali pribavljeni sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa (reflektirajući prsluci i trakice, kišne kabanice, prigodni privjesci) i Vijeća za prevenciju grada Čakovca (bljeskalice i torbe) te prigodni letci "Čuvajte život, vežite pojas", "Biciklisti pažnja", "Autosjedalica uvijek i bez iznimke", "Pješaci sigurno u prometu".