PU DUBROVAČKO-NERETVANSKA: Nedopuštena brzina i nevezanje sigurnosnog pojasa - najčešći prekršaji

Tjedno izvješće za promet

 

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je 11 prometnih nesreća s ozljeđenim osobama u kojima je pet osoba teže, a šest ih je lakše ozlijeđeno. S materijalnom štetom zabilježeno je pet prometnih nesreća.

 

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 489 represivnih mjera od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te je tako 226 osoba sankcionirano zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 57 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, a 27 osoba prekršajno je sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje također je sankcionirano 20 osoba.

 

- Od ostalih prekršaja izdvajamo 36 mjera poduzetih zbog nepropisnog pretjecanja i 19 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.

 

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je na Korčuli

 

Najveća koncentracija alkohola od 1,85 g/kg izmjerena je u poslijepodnevnim satima 29. svibnja, 27-godišnjaku koji je s osobnim vozilom dubrovačkih registarskih oznaka izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom u gradu Korčuli.

 

Vozač je smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, te je zbog počinjenih prometnih prekršaja prekršajno sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 12 tisuća kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca. Ovo je ujedno i najveća izrečena kazna u proteklom tjednu.