Prekoračenje dopuštenje brzine kretanja - najčešći prometni prekršaj

Proteklog vikenda policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaj, u koje spadaju: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela te prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 22. do 24. ožujka 2024. godine, utvrdili su ukupno 4429 prekršaja od kojih izdvajamo:

  • 358 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,46 g/kg izmjerena je na području PU istarske;

  • 1681 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU zadarske i iznosila je 223 km/h;

  • 548 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te

  • 212 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola evidentiran je na području PU splitsko - dalmatinske, 53 takvih prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU šibensko - kninska s 186 prekršaja.

Najveći broj prekršaja nekoripštenja sigurnosnog pojasa zabilježen je kod vozača na području PU zagrebačke, odnosno 110 takvih prekršaja.

Najviše prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđeno je, također, na području PU zagrebačke, 66 spomenutih prekršaja.

Detaljnijoj analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godina (78 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 15 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 18 teška prekršaja, od kojih najviše:

  • nedopuštena koncentracija alkohola - 8 prekršaja;

  • upravljanje bez položenog vozačkog ispita - 5 prekršaja;

  • upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom - 2 prekršaja;

  • odbijanje testiranja na droge - 1 prekršaj;

  • prekoračenje brzine kretanja - 1 prekršaj

  • te odbijanja testa na prisutnost alkohola u organizmu - 1 prekršaj.

Iz tog razloga pet vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 11 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Na cestama Republike Hrvatske, od 22. ožujka 2024. u 00,00 sati do 24. ožujka 2024. u 24,00 sata, dogodile su se 74 prometne nesreće s nastradalim osobama, od kojih 15 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Dogodile su se dvije nesreće s poginulim osobama i 13 nesreća s teško ozlijeđenim osobama.

U navedenim teškim prometnim nesrećama, tri su osobe smrtno stradale, a 16 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede. Ukupno je ozlijeđeno 89 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.