ZAGREB: Pregled dječijh autosjedalica

U nedjelju, 17. ožujka 2024. od 10,00 do 12,00 sati na parkiralištu MUP-a u Heinzelovoj ulici, udruga RODA organizira besplatan pregled autosjedalica

 

Pregled prvenstveno služi kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90 % no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 % do 20 % i to je brojka koju volonterke i volonteri Rode ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kao bi jedna osoba mogla paziti dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.

Pregled se održava neovisno o vremenskim prilkama.

 Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezervirate svoj termin na broj 099 518 2405 (SMS, WhatsApp). Bez najave termina nećemo biti u mogućnosti obaviti pregled.