NADZOR PROMETA: Za vikend 4.783 prekršaja, brzina i dalje ključni problem

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda, utvrdili su ukupno 4.783 prekršaja

 

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja kao što su: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela te prekršaji motociklista. Aktivnosti su bile posebno usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

 

Policijski službenici svih policijskih uprava proteklog vikenda, od 21. do 23. kolovoza 2020. godine, utvrdili su ukupno 4.783 prekršaja od kojih izdvajamo:

 

- 296 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,56 g/kg izmjerena je na području PU varaždinske;

 

- 2.142 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU šibensko – kninske i iznosila je 250 km/h;

 

- 571 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa;

 

- 241 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

 

Analiza počinjenih prekršaja

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 35 prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU ličko – senjskoj, 2 prekršaja.

 

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 404 takva prekršaja, dok je najmanji broj spomenutih prekršaja zabilježen u PU virovitičko – podravskoj, 24 takva prekršaja.

 

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU primorsko - goranske, 66 prekršaja.

 

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU istarske, 40 takvih prekršaja.

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (69 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

 

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečena 31 osoba koja su bilu ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 33 teška prekršaja, od kojih najviše:

 

  • nedopuštena koncentracija alkohola – 8 prekršaja;
  • vožnja prekomjernom brzinom – 15 prekršaja;
  • upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 2 prekršaja;
  • upravljanje prije stjecanja prava – 6 prekršaja;
  • odbijanje ispitivanju ili liječničkom pregledu odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina – 2 prekršaja.

 

Iz tog razloga 4 vozača zadržano je u posebnim prostorijama do 12 sati, te je protiv 12 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

 

U razdoblju od 21. do 23. kolovoza 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 72 prometne nesreće s nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe, a dvije su zadobile lake tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 96 sudionika.

 

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

 

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.