NADZOR PROMETA: U Zagrebu svaki drugi prekršitelj s prekoračenjem dopuštene brzine

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 1002 prometna prekršaja, od čega 82 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 502 prekršaja nepropisne brzine

 

Tijekom vikenda, od 11. do 14. rujna 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 1002 prometna prekršaja, od čega 82 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 502 prekršaja nepropisne brzine, 64 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 73 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, osam pod zabranom, dva prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 265 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

U nedjelju, 13. rujna oko 1.45 sati, 31-godišnjak je pod utjecajem alkohola (2,35 g/kg) upravljao osobnim automobilom krapinskih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Aleje Bologne u smjeru istoka. Isključen je iz prometa, uhićen i prepraćen na Prekršajni sud.

 

U nedjelju, 13. rujna 2020. godine oko 00.35 sati, 35-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom ulice Jaruščica u smjeru sjevera. Obavljenim nadzorom i alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija od 1,54 g/kg alkohola u organizmu. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno šest osoba – test negativan dok je pet osoba odbilo testiranje.

 

Od 82 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (16,0%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 20 mladih vozača (24,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, 14 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 19 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.