MURSKO SREDIŠĆE: Preventivne akcije - prednosti i zakonske uvjeti uporabe sigurnosnog pojasa i autosjedalice

Kontakt policajci iz Policijske postaje Mursko Središće tijekom preventivne akcije predstavili sve prednosti i zakonske uvjete korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice Sudionicima u cestovnom prometu podijeljene su prigodne brošure „Autosjedalica uvijek i bez iznimke“ te letci „Sigurno i vješto u prometu“

 

Ova akcija, prvenstveno preventivnog karaktera, provedena je u prijepodnevnim satima na području grada Murskog Središća te u Vratišincu, Podturnu i Svetom Martinu na Muri.

 

 

Građanima su tijekom akcije predstavljeni svi sigurnosni aspekti korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice, kao i odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje obvezuju sudionike u cestovnom prometu na korištenje sigurnosnog pojasa i odgovarajuće autosjedalice. Tijekom akcije svim nadziranim sudionicima podijeljene su prigodne brošure „Autosjedalica uvijek i bez iznimke“ te letci „Sigurno i vješto u prometu“.

 

Savjeti za pravilno korištenje autosjedalica

 

Posebno ugrožena skupina u prometu su djeca, neovisno da li se nalaze u vozilu, kao putnici, vozači bicikala ili pješaci. Jedan dio roditelja zanemaruje činjenicu da djeca koja se u vozilu nalaze kao putnici, moraju pravilo smjestiti u autosjedalicu. Iako se čini da se smještanjem djeteta u autosjedalicu i postavljanjem pojasa „izgubi na vremenu“ posljedice mogu biti daleko pogubnije – od zadobivanja tjelesnih ozljeda pa do smrtnog stradavanja djeteta. Najlošiji izbor je vožnja bez primjerene zaštite.

 

Roditelji često griješe s obzirom na to da autosjedalicu koriste samo na dužim putovanjima, dok dijete na kraćoj relaciji npr. do trgovine ili vrtića, ne vežu za to predviđenim pojasom u autosjedalici. Uvijek kad prevozite djecu imajte na umu da se prometne nesreće ne događaju nekom drugom, već se iste mogu dogoditi u svakom trenutku baš Vama, stoga koristite autosjedalice jer one spašavaju život i smanjuju mogućnost ozbiljnijih ozljeda kod djece.

 

U nadzoru prometa, nerijetko se zatiču vozila u kojima se mala djeca, pa čak i novorođenčad drže u naručju putnika na stražnjim sjedalima, pa čak i na mjestu suvozača. Djeca koja se prevoze na nepravilan način predstavlja svjesno ugrožavanje njihovog zdravlja od strane roditelja i drugih odraslih osoba. Pri tome, odrasli nemaju na umu činjenicu da se kod sudara pri brzini od svega 25 km/h djetetova masa znatno povećava, te ruke odrasle osobe nisu dovoljne da zadrže dijete u istom položaju, uslijed čega dolazi do udara dječjeg tijela po unutrašnjosti vozila.

 

Pravilno korištenje autosjedalice smanjuje rizik pogibije djeteta u prometnoj nesreći, te zadobivanja teških tjelesnih ozljeda i više od 90 posto. Da bi autosjedalica bila pravilno korištena važno je da ona odgovara stupnju tjelesnog razvoja djeteta, da je pravilno pričvršćena i da je dijete pravilno vezano. Dječje autosjedalice su prilagođene i dizajnirane ovisno o stupnju tjelesnog razvoja djeteta, čime je omogućeno pružanje najbolje zaštite u vozilu u trenutku sudara ili naglog kočenja.

 

Svaka dječja autosjedalica treba imati oznaku atesta sigurnosti Regulative 44/04 ili Regulative 129 Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu. Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama propisano je da je rečeni atest obavezan za sve autosjedalice na hrvatskom tržištu.

 

 

 

Autosjedalice koje se postavljaju u smjer koji je suprotan smjeru vožnje sigurnije su za dijete od onih koje se postavljaju u smjeru vožnje. Razlog tome je što su djetetove kosti krhke, nerazvijene i lako lomljive, te u trenutku sudara djetetova glava i vrat trpe veliko opterećenje. Smještanjem djeteta u autosjedalicu u smjer koji je suprotan smjeru vožnje omogućava u slučaju prometne nesreće, da sile sudara koje pritišću glavu, vrat i kralježnicu rasporede po cijeloj dužini naslona i svode ozljede na minimum.

 

Roditelji često postavljaju pitanje kada dijete smjestiti u drugu autosjedalicu i do kad istu koristiti. Pravilo prilikom odabira autosjedalice odnosno prelaska djeteta iz grupe u grupu autosjedalica glasi: „Dijete treba biti u autosjedalici niže grupe sve dok tu nižu grupu ne preraste“. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da sva djeca niža od 150 cm trebaju biti vezana u autosjedalici prikladnoj njihovom uzrastu. Iznimno se dijete visoko između 135 i 150 cm može vezati sigurnosnim pojasom, ako je isti pravilno pozicioniran.

 

Najsigurnija mjesta za prijevoz djece u vozilima su stražnja sjedala, dok je prednje suvozačevo mjesto najopasnije za dijete, pa čak i kad je dijete vezano u autosjedalici. Razlog tome je što u prednji dio vozila najčešće dolazi do udaraca, lomova vjetrobranskog stakla, kao i ulijetanja različitih predmeta u vozilo (drvo, plastični i metalni dijelovi, vjetrobransko staklo i dr.) čime je izražen velik rizik od ozljeda. Stražnja sjedala pružaju dodatnu zaštitu jer su dalje od točke udarca.

 

Svakako, treba napomenuti da autosjedalice, kao i mnogi drugi proizvodi, imaju rok trajanja. Na svakoj autosjedalici trebao bi biti označen datum proizvodnje, utisnut u tijelo autosjedalice ili označen na naljepnici. U proizvođačevim uputama za korištenje trebao bi biti naveden rok trajanja autosjedalice. Ako takvog podatka nema, tada se koristi opće pravilo o trajanju autosjedalica. Opće pravilo govori da se, ako nema podatka o roku trajanja, autosjedalica sigurno može koristiti šest godina od datuma proizvodnje.

 

Autosjedalice kojima je istekao rok trajanja treba uništiti kako ih netko ne bi pokupio s odlagališta otpada i, misleći da je još sigurna, ponovo koristio. Autosjedalice se uništavaju tako da se izreže presvlaka, prerežu pojasevi autosjedalice, dok se tijelo autosjedalice, također treba uništiti. Na kraju se komadi uništene autosjedalice stave u crnu vreću i zbrinu se na ekološki prihvatljiv način (odvezu na odlagalište otpada) .

 

Apeliramo na sve vozače, odnosno roditelje, da od prvih dana djetetovog života koriste na pravilan način autosjedalicu i da ne ugrožavaju život djeteta. Svojim primjerom pokažite da vam je stalo do vašeg zdravlja i zdravlja vašeg djeteta - koristite autosjedalicu, uvijek i bez iznimke, te uvijek koristite sigurnosni pojas.

 

U slučaju nedoumica oko korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice, možete se obratiti udruzi „RODA - roditelji u akciji“ ili Odsjeku za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave međimurske, gdje ćete dobiti savjete o pravilnom korištenju.++