VOZAČI OPREZ: Za vikend promjeljivo i kišovito, uz veći nadzor prometne policije!

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema

 

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenljive vremenske prilike sa sunčanim razdobljima, ali i mjestimičnim lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodile su se tri prometne nesreće s poginulim osobama, u kojima su smrtno stradali vozač osobnog automobila, putnik u osobnom automobilu i pješakinja.

U prometu je veliki broj vozača mopeda, motocikala i bicikla, koji sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Vidljivost pješaka i biciklista

U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
– pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
– vozač bicikla, koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
– za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela

U prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, tijekom 2019. godine, poginulo je 137 osoba ili 46,1% od ukupnog broja.

Alkoholizirani vozači skrivili su 54 prometne nesreće s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 60 osoba ili 20,2% od ukupnog broja.

Također, tijekom 2019. godine, od 148 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim, njih 70 ili 47,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Vozače upozoravamo da:
prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;
poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).