EUROPSKI DAN BEZ AUTOMOBILA: 14 hrvatskih i 2.500 europskih gradova podržalo akciju

Pod motom "Kombiniraj i kreni!" ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usredotočen je na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište

 

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević istaknuo je kako je cilj Europskoga tjedna mobilnosti, koji se u organizaciji Europske komisije od 2002. održava od 16. do 22. rujna, promovirati alternativne prijevoze. Istaknuo je da Zagreb od samoga početka sudjeluje u tome i jedan je od najaktivnijih gradova i zato je i bio nagrađen, a uz Zagreb ove sudjeluje još 14 hrvatskih gradova, a unutar EU više od 2500 gradova.

Objasnio je kako alternativni prijevoz znači da se umjesto automobilom vozimo javnim gradskim prijevozom, biciklom, koturaljkama, romobilom...

 

"Time činimo dobro za svoje zdravlje, štedimo novac koji bismo dali za parkiranje, činimo i grad ljepšim i atraktivnijim, a time smo i smanjili emisije ugljičnog dioksida i učinili dobro za cijeli planet. "Dakle, možemo učiniti svaki dan nešto za sebe, za grad, ali isto tako i za cijelo čovječanstvo", poručio je Baričević.

 

Dan bez automobila u okviru Europskog tjedna mobilnosti i ove je godine obilježen biciklističkom vožnjom - Zagrebačkom žbicom. Vožnja biciklima središtem grada startala je sa Zrinjevca

Zagreb je do sada napravio 277 kilometara biciklističkih staza i 1500 parkirališnih mjesta za bicikle, a procjena je da bicikle koristi oko 22 000 sugrađana. Trebamo osvijestiti ljude da što više voze bicikl, a ovakve akcije su najbolji mogući način za to, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

 

Cilj vožnje, na trasi dugoj 7 kilometara: Zrinjevac, Zeleni val, Hebrangova, Klaićeva, Republike Austrije, Deželićeva, Masarykova, Teslina, Preradovićeva, Trg P. Svačića, Trg kralja Tomislava, Hatzova, Trg žrtava fašizma, Bauerova, Vlaška, Langov trg, Palmotićeva, Boškovićeva, Zrinjevac, promicanje je tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu.

 

Zagrebačku žbicu organizirali su Grad Zagreb – Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša uz podršku Biciklističkog kluba Opušteno, Biciklističkog kluba Ciklus i grupe građana pod nazivom Moj bicikl.