DVOJBA: Koje motorno ulje za moj auto?

Svakako je smisleno upotrebljavati ulja visoke kvalitete jer se time produžuje životni vijek motora i smanjuje mogućnost kvara, no pogrešno je mišljenje da je za određenu marku automobila ili motocikla primjerena samo točno određena marka ulja

 

piše: LUDVIK PEVEC

 

Razvrstavanje motornih ulja po kvaliteti

 

Motorna ulja su razvrstana i prema kvaliteti, što uređuju priznate svjetske institucije na području automobilizma. Njihove oznake su obično na svim pakiranjima motornih ulja. Tako možete provjeriti adekvatnost motornog ulja za svoje vozilo.

 

Najrasprostranjeniji API standard dijeli ulja na sljedeće oznake:

 

•za benzinske motore ulja su označena slovom "S", iza kojeg slijede uzastopna slova (po abecednom redu, npr. SA... SJ, SL, SM do SN, što je trenutačno najviša oznaka). Svako sljedeće uzastopno slovo iza slova "S" podrazumijeva za stupanj višu kvalitetu.

•za dizelske motore (visokotlačne) ulja su označena slovom "C", iza kojeg slijede uzastopna slova (abecedni redoslijed), potom brojka. Svako sljedeće uzastopno slovo iza slova "C" (npr. CF, CF-4, CG-4, CH) i veća brojka označuju kvalitetnije ulje. Trenutačno najviša oznaka kod tih ulja je CK4.

 

Svakako je smisleno upotrebljavati ulja visoke kvalitete jer se time produžuje životni vijek motora i smanjuje mogućnost kvara.

 

Je li za moje vozilo primjereno samo ono ulje koje preporučuje proizvođač?

 

Svaki proizvođač automobila ili proizvođač motocikala ima za određeni motor propisanu specifikaciju ulja koja je izražena standardom kvalitete i vrijednošću viskoznosti. Obično ju možete naći u servisnoj knjižici ili knjižici s uputama za uporabu vozila, kao i preporučenog proizvođača ulja.

 

Tim se uljima obično opremaju nova vozila (prvo punjenje), a upotrebljava ih se i na ovlaštenim servisima. Uporabom tih ulja obično je uvjetovana i garancija. Ali to nije jedini proizvođač motornog ulja s takvim karakteristikama (oznakama prema standardima).

 

Pogrešno je mišljenje da je za određenu marku automobila ili motocikla primjerena samo točno određena marka ulja.

 

Većina je motornih ulja na tržištu preporučena od strane nekog proizvođača automobila ili zadovoljava neki njegov standard. Ali to još ne znači da je ulje vrhunske kvalitete, znači samo da zadovoljava minimalne zahtjeve određenog proizvođača.

 

Kako stoje stvari s cijenom motornih ulja?

 

Cijene motornih ulja kod nas u specijaliziranim prodavaonicama i servisima su vrlo različite, ovisno o kvaliteti motornog ulja i količini pakiranja. Preporučujem vam da se prije servisa svog vozila propitate o cijenama motornih ulja na samom servisu i u specijaliziranim prodavaonicama za motorna vozila.

 

....

 

izvor: Triglav osiguranje

linik: https://www.triglav.hr/savjeti/koje-motorno-ulje-je-pravo-za-vas-auto