Alkohol i brzina - uzročnici više od polovice prometnih prekršaja!

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda, od 20. do 22. prosinca 2019. godine utvrdili su ukupno prometnih 3308 prekršaja

 

 

Policija i dalje nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista. Aktivnosti policije posebno su usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

 

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda, od 20. do 22. prosinca 2019. godine utvrdili su ukupno 3308 prekršaja od kojih izdvajamo:

 

- 447 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,36 g/kg izmjerena na području PU sisačko - moslavačke,

 

- 1160 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU zadarske, 194 km/h,

 

- 279 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

 

- 115 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

 

Analiza prekršaja

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 71, dok je najmanje utvrđeno na području PU krapinsko – zagorske, 5 takvih prekršaja.

 

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU dubrovačko - neretvanska sa 225 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU međimurskoj, 11 takvih prekršaja.

 

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko - dalmatinske, njih 60. Također, najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 18 takvih prekršaja.

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godine (117 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

 

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 24 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 26 teških prekršaja, od kojih najviše:

 

- nedopuštena koncentracija alkohola – 20;

 

- upravljanje prije stjecanja prava – 4;

 

- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 2.

 

Iz tog razloga 14 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 15 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

 

U razdoblju od 20. do 22. prosinca 2019. godine na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 75 prometnih nesreća sa nastradalim osobama. U četiri nesreće smrtno su stradale četiri osobe, jedna je zadobila teže, a jedna lakše tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 95 sudionika.

 

Ovim putem ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.