Zagrebačke fontane u znaku kampanje Dan bez mobitela u prometu

Na fontanu Sveučilišne livade je 21. listopada u 20 sati projiciran logotip kampanje Dan bez mobitela u prometu čime je grad Zagreb i simbolički podržao kampanju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, koja se provodi već četvrtu godinu.

 

 

Tom je prilikom Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, upozorio da se mobitel popeo sa četvrtog na treće mjesto ubojica na cesti.

- Prva je brzina, drugi je alkohol, treći je mobitel, a četvrto je nevezanje pojasa. Apeliram na sve sugrađane da ne koriste mobitel dok voze, da se vežu dok voze, da ne cugaju dok voze i da ne prekoračuju dopuštenu brzinu.

Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti koja je nositelj projekta, pozvao je osobito roditelje koji voze djecu u vrtić ili školu da ne koriste mobitel dok voze.

- Dovoljna je samo jedna sekunda da se ostane bez ljudskog života, a za razliku od mobitela i automobila, za ljudski život nema rezervnih dijelova - rekao je Ostojić.

 

 

Krešimir Mišić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU Zagrebačke, apelirao je na sve vozače - kako one u automobilima tako i one koji voze bicikl ili romobil da se pridržavaju prometnih propisa.

- Posljednjih desetak godina stalno smanjujemo broj smrtno stradalih u cestovnom prometu, no da bismo ostali na tom tragu koristite pojas, ne koristite nepropisno mobitel, vozite smanjenom brzinom, naročito u zoni škola i, naravno, nemojte piti alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje - rekao je Mišić.

Projekt Dan bez mobitela u prometu sufinanciran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a pokrovitelji su mu Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Grad Zagreb.

Na današnjoj Konferenciji “Mi i naši gadgeti u prometu” koja se tradicionalno održava u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu glavna je tema bila Djeca i roditelji u prometu, o čemu su govorili voditeljica projekta Renata Ivanović, psihologinja Helena Rašić Radauš i Italina Benčević iz Udruge Roda. Uvodno su sudionike pozdravili Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije. Predstavljeni su rezultati prvog istraživanja navika i ponašanja roditelja kad su s djecom u prometu te njihove percepcije najvećih problema s kojima se susreću u prometu (istraživanje provela agencija Promocija Plus).

Detaljnije o kampanji i konferenciji možete pronaći na linkovima: Web page Facebook Youtube Instagram.