VARAŽDIN: Maturanti, doprinesimo Desetljeću sigurnosti cestovnog prometa

Prigodne nagrade nabavljene sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske uručene su najljubaznijim vozačima


U organizaciji Strojarske i prometne škole i Policijske uprave varaždinske u srijedu, 8. svibnja organizirana je edukativno - preventivna akcija „Maturanti, doprinesimo desetljeću sigurnosti cestovnog prometa“.

Akcija je namijenjena učenicima završnih razreda srednjih škola u Varaždinskoj županiji, a provodi se u okviru UN-ovog "Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa" te "Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2021.- 2030.".

Cilj akcije je podizanja svijesti maturanata Varaždinske županije na ozbiljnost njihovog ponašanja u prometu tijekom dana maturanata, kad su jedna od  najugroženijih skupina sudionika u prometu.


Kako bi što bolje shvatili važnost sigurnog sudjelovanja u prometu, za predstavnike maturanata, nastavnika i stručnih suradnika srednjih škola Varaždinske županije, organizirana su predavanja.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Strojarske i prometne škole Snježane Klarić, nazočnima su se obratili predstavnici Varaždinske županije i PU varaždinske.

Potom je voditelj poslova prometne policije Policijske uprave varaždinske, Danijel Posavec, održao predavanje na temu „Sigurnost mopedista i motociklista“, a ujedno je i učenicima prezentirao natječaji za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka i natječaja za upis učenika u III. razred srednje Policijske škole „Josip Jović“.

U dvorištu Strojarske i prometne škole za vrijeme ove aktivnosti, izložena je oprema koju koristi prometna policija.

Također su maturanti imali mogućnosti isprobati kretanje tzv. „pijanim naočalama“, obaviti testiranje na prisutnost alkohola te provjeriti stanje prekršajne kažnjavanosti u prometu.Učenici Strojarske i prometne škole su tijekom akcije Dan ljubaznosti u prometu kontrolirali vozače i propuštanje pješaka na pješačkim prijelazima. Odabrana su tri vozača koji su ljubazno propuštali pješake, a koji u nazad deset godina nisu kažnjavani u cestovnom prometu. Najljubazniji vozači su Josip Bedenik iz Varaždina, Petar Mišak iz Trnovca  i  Siniša Brkinjač iz Sračinca.

Ovom prilikom moramo istaknuti Josipa Bedenika koji je profesionalni vozač, te ima vozačku dozvolu od 1975. godine. On je teretnim vozilom po cijeloj Europi prešao preko 2 milijuna kilometara i od polaganja vozačkog ispita nema evidentiran niti jedan prometni prekršaj što je za svaku pohvalu.

Navedenim su predstavnici škole i Policijske uprave varaždinske uručili prigodne nagrade.

....

Foto: PU varaždinska