PORAZNA STATISTIKA: Polovica vozača provjerava mobitel za upravljačem!

Nedavno istraživanje u Norveškoje ima porazne rezultate jer 45 posto vozača objašnjava da provjerava svoj mobilni telefon za upravljačem. To je, naravno, grozna i opasna navika u prometu, neovisno o tome stojite li na semaforu ili ste u vožnji.

 

U anketi koju je Norstat napravio na 1007 Norvežana, 95 posto vozača kaže da ima kontrolu u prometu kada provjerava mobitel u automobilu. Zastrašujuće je što gotovo polovica kaže da svjesno krše zakone i da ih to previše ne opterećuje.

 

Mobiteli i vožnja ne idu zajedno. Čak i ako vam je mobitel na sigurnom mjestu, odnosno ako ga koristite s Bluetoothomu u automobilu. Ako trebate provjeriti poruku ili obaviti telefonski poziv, parkirajte automobil, odnosno pronađite sigurno mjesto da se isključite iz prometa. Ne biste trebali biti sudionik u prometu kada provjeravate mobitel. Svi pozivi su emocionalno iscrpljujući, odvlače vam pažnju te tako postajete opasnost u prometu.

 

Inozemna istraživanja dokazala su kako je, razgovara li vozač mobitelom tijekom vožnje, efekt isti kao da imao 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost za prometnu nesreću ako tipkamo po mobitelu tijekom vožnje. Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za četiri puta. Kada razgovaramo preko mobitela, vidno polje nam se ograničava za trećinu.

 

Ako trebate provjeriti poruku ili obaviti telefonski poziv, parkirajte automobil, odnosno pronađite sigurno mjesto da se isključite iz prometa

 

....

izvor: HAK