Mobitel je treći uzročnik stradavanja i nesreća u prometu

Završnica ovogodišnje kampanje 2022, koja se već šestu godinu organizira u cilju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela za volanom, na biciklu i motociklu ili od strane pješaka u prometu

 

Mobitel je i dalje treći uzročnik prometnih nesreća u Hrvatskoj, a prosječni vozač tijekom jednog sata vožnje provede tri minute koristeći ga, upozoreno je u subotu na završnici ovogodišnje kampanje Dan bez mobitela u prometu kojoj je cilj osvijestiti opasnosti takvoga ponašanja, javlja Hina.

 

Uporabom mobitela u vožnji bez korištenja hands free uređaja vozači ugrožavaju vlastitu sigurnost i život, ali i život ostalih sudionika u prometu, poručeno je s konferencije za novinare u sklopu završnice kampanje koja se organizira već šestu godinu. Kampanja je usmjerena na osvješćivanje o opasnostima korištenja mobitela za volanom, na biciklu, motociklu.

 

Predsjednik Hrvatske udruge managera sigurnosti Alen Ostojić apelirao je na vozače da razmisle o potrebi korištenja mobitela u vožnji “jer je ljudski život za razliku od mobitela nema rezervnog dijela”.

 

 

Policijski savjetnik Miron Huljak iz Ravnateljstva policije, Službe prometne policije rekao je kako razgovor mobitelom tijekom vožnje automobilom bez hands free uređaja smanjuje koncentraciju. Napomenuo je i kako je biciklistima ublažavanjem zakona dopušteno korištenje jedne slušalice što, kaže, također nije najsretnije rješenje ali je bolje nego obje.

 

Huljak je naveo kako prema statističkim podacima za prvih deset mjeseci ove u odnosu na prošlu godinu imamo smanjenje smrtno stradalih u prometnim nesrećama za desetak posto te smanjenje prometnih nesreća sa smrtno stradalima za gotovo 13 posto. No, bilježi se porast broja lakše ozlijeđenih (za desetak posto) i teško ozlijeđenih osoba (za četiri posto) uz istodobno snažno povećanje prometa pogotovo u vrijeme turističke sezone, jer se sav tranzit vratio u Hrvatsku. Hrvatskoj nedostaje sustavne edukacije od najranije dobi, naglasio je Huljak.

 

I ove godine organiziran je nagradni natječaj kako bi mlade ljude, čija su stradanja u prometu u porastu, potaknuli na odgovornije i sigurnije ponašanje. Izazov je bio napraviti kreativan rad, crtež, pjesmu, video, skeč ili strip. Prijavilo se više desetaka natjecatelja, a u finale izbora ušla su dva rada čiji su autori dobiti nagrade. Prvu nagradu GoPro kamera uručio je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.