EUROPSKA UNIJA: Njemačka pooštrava kazne u prometu

Cilj nove liste s prometnim kaznama je bolja zaštita pješaka i biciklista

 

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je niz promjena Zakona o prometu koje predviđaju povećanja kazni za prometne prekršaje.

 

Zakon, koji je na snagu trebao stupiti još prošle godine, ali je parlamentarna procedura zaustavljena zbog formalnih grešaka u tekstu prijedloga zakona, predviđa više kazne pri prekoračenju brzine unutar naseljenog područja.

 

Za prekoračenje brzine od 10 km/h predviđena je kazna od 50 eura. Za prekoračenje od 40 km/h predviđena je kazna od 400, umjesto dosadašnjih 200 eura. Izvan naseljenog područja su za prekoračenja brzine od 10 km/h predviđene kazne od 40, umjesto dosadašnjih 20 eura. Za 20 km/h

prebrzu vožnju kazna ubuduće iznosi 100 eura.

 

Želi se zaštititi pješake i bicikliste

 

Cilj nove liste s prometnim kaznama je bolja zaštita pješaka i biciklista, navodi se u priopćenju. Tako se povećavaju kazne za parkiranje na nogostupima i biciklističkim stazama, kao i za parkiranje na pločniku. Za to su predviđene kazne i do 110 eura. Od sada se takvo parkiranje automatski smatra i ugrožavanjem sigurnosti u prometu, što sa sobom povlači posljedice u slučaju prometnih nezgoda.

 

Neke interesne skupine, poput udruga maloprodaje, kritizirale su pravilo o privremenom zaustavljanju na kolniku, što posebice pogađa dostavljače paketa, naročito s obzirom na bujanje online trgovine. Kako bi se zaštitilo bicikliste, teretna vozila ubuduće smiju skretati udesno uz najveću dopuštenu brzinu od 5 km/h.

 

Nepoštivanje pravila o formiranju prolaza za kola hitne pomoći u slučaju zastoja na autocestama će biti ubuduće kažnjavano s 320 eura i jednomjesečnom zabranom prometa motornim vozilima.