Rujan 29, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Početak školske godine - preporuke roditeljima i vozačima

U ponedljeljak, 04.09.2023 počinje nova školska godina. Mnogima glavobolja jer im djeca kreću u prvi razred, mnogima zato jer slijedi nastavak školovanja i brige oko nabavke skupe „opreme za školu“ ali i one jako bitne... sigurnosti vlastita djeteta na putu do škole i nazad.

 

piše: Mladen Stjepan Vitković

 

 

Kao roditelji ćemo uvijek brinuti i ništa nas ne može smiriti u tolikoj mjeri da bi bili-bezbrižni.

 

Ovim putem ispred KARAVANE ZA ŽIVOT apeliramo na;

 

Roditelje djece koja idu u vrtić (samostalno) i školu (niži razredi)

 

- da objasne djeci osnovne znakove poput stop, zebra, zeleno svjetlo za pješake, crveno svjetlo za pješake

 

-ako pokazuju djeci put do škole ne pokazuju onaj najkraći već onaj najsigurniji koji uključuje prijelaz preko „zebre“ te siguran prolaz kroz raskrižje (na zeleno svijetlo, pogledom lijevo-desno bez obzira na boju na semaforu (obavezno korištenje pothodnika ako postoji)

 

-objasne djeci opasnosti koje im prijete kroz igru kako bi im usadili ozbiljnost pristupa prometnici a ne strah od iste jer ako ste im usadili strah -pretrčavati će cestu što nije dobro.

 

- oblačite djecu u svjetlije boje, neka budu vidljivi svim sudionicima u prometu.

 

- torbe i vrećice nastojte da imaju barem malo fluorescentnog materijala

 

- ako idete po dijete u školu, pokušajte prići školi na način da ne stanete nasuprot djetetu. Kad vas vaše dijete ugleda potrčati će Vam u zagrljaj a da pritom neće uopće mariti za semafor i automobile - izbjegnite to!

 

-nikada neka vam se ne „žuri na posao“, krenite ranije! Zašto? Jer ćete u tom slučaju dijete ostaviti na cesti ispred škole, dozvoliti mu da samo izađe iz automobila i kad vi krenete nitko, baš nitko mu neće garantirati sigurnost. Ostavite dijete na parkiralištu ispred škole, izađite, otvorite mu vrata, osigurajte mu siguran put do škole i svaki put mu pojasnite zašto to radite.

 

 

 

b) vozače svih motornih vozila -uključujući motocikliste posebno

 

- prilagodite brzinu kod prometovanja pored škola i vrtića na max 30-40 km/h

 

- bez obzira da li vam je za vaš smjer upaljeno zeleno svijetlo, usporite kod škola i vrtića

 

- ako vidite da se vozilo zaustavilo na pješačkom prijelazu STANITE. Djecu nećete vidjeti kroz automobil (naročito kombi vozila) i vrlo često je već kasno ako je drugo vozilo stalo da ga propusti.

 

- Kod škola i vrtića ali i inače uz prometnicu, kada ugledate djecu budite iznimno oprezni, nikada ne znate u kojem smjeru će dijete krenuti.

 

-ako vidite loptu ili igračku koja je doletjela na prometnicu STANITE jer u 99% slučajeva dijete dotrči bez da prije provjeri dolazi li automobil ili ne.

 

-NE PROPUŠTAJTE djecu dok je za njih upaljeno crveno svjetlo. Vi ćete stati i možda želite dobro ali drugi vozač ne zna vaše namjere.

 

-Iako zakonski nije obvezno (osim za motocikle) preporučamo konstantnu upotrebu oborenih tzv.kratkih svjetala.

 

-slalom vožnja je zabranjena. Ne izvodite ju nikada, naročito uz škole i vrtiće.

 

Znamo svi koliko nam djeca znače, ne trebamo to pisati. Svi volimo djecu, znamo koliko su zaigrani i nepredvidljivi. Zadatak roditelja je od djece napraviti ljude, omogućiti im siguran život, sretno djetinjstvo i mladost.

 

Teško je živjeti i odgajati ih i bez prometa. Promet je još jedna u nizu životnih opasnosti koje im prijete. Omogućimo im da dožive duboku starost, sretno i sigurno a svim roditeljima želimo da uživaju u zagrljaju svoje djece...a djeci...što reći...neka Vam je sa srećom uz ljubav vaših roditelja i sretno im se vratite u zagrljaj iz vašeg „drugog doma“...vrtića ili škole.

 

Svima želimo sretan početak školske godine.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 29 Kolovoz 2023 08:10